Μία από τις κακές συνήθειες –και τις περισσότερες φορές αρκετά επικίνδυνες- που έχουν οι Έλληνες οδηγοί είναι να μην αποχωρίζονται το κινητό τους τηλέφωνο ακόμα και όταν κάθονται στο τιμόνι του οχήματός τους.
Πότε μπορείς κανείς να μιλά στο κινητό του τηλέφωνο και ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες;
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή οποιασδήποτε άλλης κινητής συσκευής –όπως tablet, προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.
Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ο οδηγός θα πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων στο όχημά του, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς.
Η απαγόρευση ισχύει και για τα ενσύρματα ακουστικά που συνδέονται με συσκευές ήχου, κινητά τηλέφωνα ή και τηλεόραση.
Ποιες είναι οι εξαιρέσεις
Όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η μόνη προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσει κάποιος οδηγός το κινητό του τηλέφωνο είναι να μην έχει… επαφή μαζί του.
Το κινητό θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το ηχοσύστημα του οχήματος, μέσω Bluetooth ή να φοράει ο οδηγός ασύρματα ακουστικά.
Τα πρόστιμα
Μαζί με τις… απαγορεύσεις ο ΚΟΚ περιλαμβάνει και τα πρόστιμα και τις ποινές με τα οποία τιμωρούνται οι παραβάτες.
Ειδικότερα, για τους οδηγούς αυτοκινήτου που συλλαμβάνεται να οδηγεί κάνοντας χρήση του κινητού του τηλεφώνου, προβλέπεεται πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα το πρόστιμο για 60 ημέρες.
Αντίστοιχα, για τους οδηγούς μοτοσικλετών προβλέπεται 150 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα το πρόστιμο για 60 ημέρες.