Την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει νέα μείωση της ανεργίας στο 11,4% για το μήνα Νοέμβριο, οι ποιοτικοί δείκτες των νέων θέσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μιλάει για επισφαλείς θέσεις εργασίας, υποαπασχόληση και χαμηλούς μισθούς που ταλαιπωρούν την εγχώρια αγορά εργασίας.
Οι νέες θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα από τα πλέον σημαντικά, διαθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι η διαχρονική έλλειψη ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και πίσω από την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας των τελευταίων μηνών, κρύβεται η συρρίκνωση των θέσεων απασχόλησης στον δευτερογενή τομέα και η ενίσχυσή τους στον τριτογενή. Γεγονός, που σύμφωνα με το ΙΝΕ δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας της απασχόλησης, δεδομένου ότι οι αμοιβές στον τριτογενή τομέα, των υπηρεσιών, είναι χαμηλότερες και οι θέσεις εργασίας πιο επισφαλείς.
Ελληνικό χρέος: Πόσα θα χρωστάμε σε 38 χρόνια
Κώδωνας κινδύνου
Για τον λόγο αυτό, η ΓΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης και επαναφέρει στο διεκδικητικό της πλαίσιο, την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, μέσω όχι μόνο της αύξησης του κατώτατου αλλά και των κλαδικών μισθών. Είναι ενδεικτικό ότι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων αποδοχών ξεπέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το 19% ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη για ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων σε παραγωγική ηλικία, που υποαπασχολούνται και οι αμοιβές τους, με τις οποίες συντηρούνται οικογένειες, είναι πολύ χαμηλές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ένας στους δύο υποαπασχολούμενος δηλώνει πως θα ήθελε δουλειά με πλήρη απασχόληση αλλά δεν βρίσκει.
Διαρθρωτικά προβλήματα
Η αγορά εργασίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, έχει ήδη ανακάμψει από το σοκ της πανδημικής κρίσης και φαίνεται να μην επηρεάζεται προς το παρόν, αρνητικά από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έξαρση. Ωστόσο, τα διαρθρωτικά της προβλήματα παραμένουν. Είναι ενδεικτικό ότι το δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό απασχόλησης ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ήταν κατά 22,1% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Πηγή: ot.gr