Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας και της κυβέρνησης για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην ταφή του έκπτωτου μονάρχη τη Δευτέρα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, ενώ η κηδεία του θα τελεστεί στο μητροπολικό ναό Αθηνών.
Στο Τατόι η ταφή
Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα μεταφερθεί στο Τατόι, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή του, δίπλα στους προγόνους του στο βασιλικό κοιμητήριο.
Αυτό αναμένεται να γίνει περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, καθώς δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα πρώην βασιλικά ανάκτορα σε πολίτες.
Συζητήσεις για το λαϊκό προσκύνημα
Η οικογένεια του εκλιπόντος, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ζητήσει να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν όσοι πολίτες το επιθυμούν.
Κύκλοι από το περιβάλλον της οικογένειας, μιλώντας στο in, ανέφεραν ότι η επιθυμία τους είναι να φτάσει νωρίς το πρωί στη μητρόπολη η σορός του τέως βασιλιά και να υπάρχει ένα διάστημα 3-4 ωρών μέχρι την κηδεία του, που αναμένεται να γίνει στις 12 το μεσημέρι.
Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς θα πρέπει να αποφασιστούν τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν για την προστασία των ξένων ηγετών που θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα για την κηδεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα βρεθεί σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, καθώς πέρα από την βασίλισσα Σοφία – αδερφή του εκλιπόντα- θα έρθει ο σύζυγός της πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α΄ και ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄.
Στην Ελλάδα θα φτάσει και η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.
Επίσης, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
Διαμάχη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας
Ο θάνατος του έκπτωτου μονάρχη προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς αρκετοί ήταν οι βουλευτές που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ο τέως βασιλιάς θα έπρεπε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Για το λόγο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προέβη σε εκτενή ανάπτυξη του σκεπτικού της κυβέρνησης να διαχειριστεί με τον τρόπο που αποφάσισε η διυπουργική σύσκεψη το ζήτημα της κηδείας του «τέως βασιλιά» Κωνσταντίνου.
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου χρησιμοποίησε φράσεις όπως «εσωστρέφεια» και «διχασμός», υποστηρίζοντας πως «ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του μέλλοντος».
«Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν είναι καιρός για να αναζητήσουμε ή για να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς με αναφορά στο παρελθόν. Αυτό που είναι ζητούμενο, αυτό που επιδιώκει, αυτό στο οποίο είναι σταθερά προσηλωμένη η κυβέρνηση είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι η διαχείριση του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι αντιδράσεις
Μάλιστα, κάποιοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές εξέφρασαν την… αγανάκτησή τους, υποστηρίζοντας ότι η δεξιά παράταξη κατέληξε στη λύση της… ιδιωτικής κηδείας υπό το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ήταν ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής αναρωτήθηκε: «Εδώ πήρε ελληνική ιθαγένεια ο Αντετοκούνμπο, γιατί να μην ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο τέως βασιλιάς;».
«Για τον κάθε μετανάστη διεκδικείτε να δικαιώματά του. Είμαστε υπερήφανοι για τον Αντετοκούνμπο, ενώ για έναν άνθρωπο που συμμετείχε στα ιστορικά δρώμενα της χώρας μας, με μία ευκολία τον πετάτε έτσι» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός τον έκρινε δημοκρατικά. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας. Γι’ αυτό τον άνθρωπο δεν υπάρχει ένα δικαίωμα;».