Την ενοχή για τις δύο απόπειρες βιασμού και την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για τον βιασμό κατ’ εξακολούθηση ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Στέλλα Στόγια από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Το θέμα, πλέον είναι οι ποινές που θα επιβληθούν στον ηθοποιό, μετά φυσικά και την τελική απόφαση του δικαστηρίου.
Ειδικότερα μετά το τέλος της αγόρευσης της εισαγγελέως θα ακολουθήσει ο κύκλος των αγορεύσεων συνηγόρων και προς το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι οι δικαστές θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για τον ηθοποιό.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι μετά μετά το 2019, το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε ξανά το 2021 και έγινε πιο αυστηρό. Ο βιασμός με τον παλιό νόμο τιμωρούνταν με απλή κάθειρξη δηλαδή 5-15 χρόνια. Πλέον με τον νέο νόμο προβλέπεται τιμωρία ακόμη και με ισόβια κάθειρξη στις περιπτώσεις βιασμού ανηλίκου ή αν επήλθε θάνατος του παθόντος ή σε ομαδικό βιασμό (άρθρο 336 παρ. 3 ΠΚ).
Σύμφωνα με νομικούς που μίλησε το in, 0 Πέτρος Φιλιππίδης θα δικαστεί με τον παλαιό νόμο καθώς τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται έγιναν σε παλαιότερο χρόνο. Βεβαίως, τίποτε απολύτως δεν έχει τελειώσει καθώς βρισκόμαστε στην εισήγηση της εισαγγελέως κι όχι στο τι θα αποφασίσει το Μεικτό Δικαστήριο. Μπορεί φυσικά και να τον αθωώσει, μπορεί εφόσον καταδικαστεί να συγχωνευτούν οι ποινές του ενώ θα μετρήσει και ο χρόνος που ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος.
Τι ορίζει ο Νόμος
Ο ισχύων στην Ελλάδα Ποινικός Κώδικας θεσπίστηκε με το Ν.4619/2019, το λεγόμενο «νέο Ποινικό Κώδικα», και τροποποιήθηκε κατά το επίμαχο άρθρο από τον Ν.4855/2021 (ΦΕΚ Α΄ 215/12-11-2021).
Το άρθρο σχετικά με τον βιασμό στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα είναι το 336 ΠΚ και έχει την εξής μορφή σήμερα (μετά το ν. 4855/2021):
1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών.
2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
3. Αν η πράξη της παρ. 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος ή αν ο παθών είναι ανήλικος, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη.
4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1, τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη.
Με το ν. 4619/2019 η πράξη της παρ. 1 τιμωρούνταν με κάθειρξη. Συγκεκριμένα, το άρθρο είχε ως εξής:
1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.
2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον
δέκα ετών.
5. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.
Περαιτέρω, όπως αναφέρουν αναλύοντας τον ΠΚ τα ellinika hoaxes, που ασχολήθηκαν με το θέμα λόγω των ανακριβειών που γράφτηκαν, αν υποτεθεί ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ακολουθήσει την πρόταση της εισαγγελέως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα εξής άρθρα του (Ελληνικού) Ποινικού Κώδικα:
Άρθρο 2 – Αναδρομική ισχύς του ηπιότερου νόμου
1. Αν από την τέλεση της πράξης ως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις νόμων, εφαρμόζεται αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου.
Άρθρο 42 – Έννοια και ποινή της απόπειρας
1. Όποιος, έχοντας αποφασίσει να τελέσει έγκλημα, αρχίζει να εκτελεί την περιγραφόμενη στο νόμο αξιόποινη πράξη, τιμωρείται, αν το έγκλημα δεν ολοκληρώθηκε, με μειωμένη ποινή (άρθρο 83).
Άρθρο 83 – Μειωμένη ποινή
Όπου στον νόμο προβλέπεται μειωμένη ποινή χωρίς άλλο προσδιορισμό, το πλαίσιό της καθορίζεται ως εξής: α) αντί για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη, β) αντί για την ποινή της κάθειρξης τουλάχιστον δέκα (10) ετών, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών ή κάθειρξη έως οκτώ (8) έτη, γ) αντί για την ποινή της κάθειρξης επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή κάθειρξη έως οκτώ (8) έτη, δ) αντί για την ποινή της κάθειρξης έως δέκα (10) έτη επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή κάθειρξη έως έξι (6) έτη, ε) σε κάθε άλλη περίπτωση, ο δικαστής μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο όριό της.
Αν ο νόμος προβλέπει σωρευτικά ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, μπορεί να επιβληθεί και μόνο η τελευταία.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν έχει κριθεί αν τυχόν ο κατηγορούμενος καταδικαστεί σε απόπειρα βιασμού με βάση την παρ. 1 του άρθρου 336 (βιασμός «με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας») ή την παρ. 4 του άρθρου 336 (όχι με σωματική βία ή απειλή, αλλά πάντως «χωρίς τη συναίνεση του παθόντος»), τα πιθανά όρια της ποινής που μπορεί να επιβληθεί στον Πέτρο Φιλιππίδη, εφόσον κριθεί ένοχος, μπορεί να ποικίλλουν. Κι αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψιν ποια εκδοχή των διατάξεων θα εφαρμοστεί ως επιεικέστερη και αν τυχόν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικές περιστάσεις (άρθρο 84 ΠΚ), καθώς και ποια θα είναι η συνολική ποινή (άρθρα 94 ΠΚ και εξής).