Μέχρι και το περιεχόμενο των… Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως «αμφισβητεί» πλέον ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει ετερόκλητες επιλογές του και να διαψεύσει δημοσιεύματα που τις αναδεικνύουν.
Σε επιλογές στελέχους της κυβέρνησης που προκαλούν πλήθος ερωτημάτων για τη σοβαρότητα και τη σκοπιμότητά τους, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο.
Προ δύο ημερών «ΤA NEA» έγραφαν ότι «ο πολιτικός προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη σε ένα ακόμη από τα εκατοντάδες δελτία Τύπου με δηλώσεις προβολής του έργου του και «αυτοδιαφήμισής» του ανήγγειλε ότι 600 νέοι ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ. θα ενισχύσουν από τις 20 Ιανουαρίου πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής.
Πανεπιστημιακή αστυνομία
Μόνο που ο Τάκης Θεοδωρικάκος απέφυγε ν’ αναφέρει ότι οι εν λόγω αστυνομικοί, που ολοκληρώνουν σε λίγες ημέρες την εκπαίδευσή τους, είχε προγραμματιστεί να πλαισιώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχουν σχεδόν… εξαϋλωθεί».
Αμέσως μετά το σχετικό δημοσίευμα και δελτία Τύπου κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρήθηκε σε ανακοίνωση του Τάκη Θεοδωρικάκου – με σχετικό τρικ στο κείμενο – να υποστηριχθεί ότι η πρόσληψη των 600 φρουρών ήταν για λόγους αστυνόμευσης, με έγκριση της Βουλής, κι όχι για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο σχετικό κείμενο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη: «Πρώτον, καμία κατάργηση ή αποψίλωση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων δεν υλοποιείται. Δεύτερον, οι εξακόσιοι (600) ειδικοί φρουροί που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις περιπολίες στις γειτονιές της Αττικής έχουν λάβει τετράμηνη εντατική εκπαίδευση. Τρίτον, η πρόσληψή τους έγινε με βάση νομοθετική πρωτοβουλία του περασμένου καλοκαιριού, την οποία ενέκρινε η Βουλή».
Το ΦΕΚ 4218
Μόνο που αν ανατρέξει κάποιος στο ΦΕΚ 4218 της 10ης Αυγούστου 2022, που παρουσιάζει η εφημερίδα μας, θα διαβάσει για «την κατανομή εξακοσίων (600) ειδικών φρουρών από τη λίστα επιλαχόντων της υπό στοιχεία 6000/2/6785 – πε’ / 31-5-2021 προκήρυξης της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στην Ελληνική Αστυνομία (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)».
Δηλαδή αυτό που αρνείται… τεχνηέντως ο Θεοδωρικάκος στην τωρινή ανακοίνωσή του. Και είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που αναφέρει «με μεγάλη μας έκπληξη εδώ και αρκετό καιρό ακούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αν όχι καθημερινά, σίγουρα αρκετά συχνά, να διατυμπανίζει ότι στις 20 Ιανουαρίου του 2023 τα Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής θα στελεχωθούν με 600 νέους ειδικούς φρουρούς για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας».
Τα ερωτήματα
«Διερωτόμαστε λοιπόν: από πού και ως πού και με εντολή ποιανού αυτοί οι 600 συνάδελφοι που προσελήφθησαν για τον θεσμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας βαφτίστηκαν ειδικοί φρουροί για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας; Αποτελεί κυβερνητική απόφαση η κατάργηση του θεσμού της ΟΠΠΙ; Έγιναν υπέρογκες και άσκοπες προσλήψεις για τον συγκεκριμένο θεσμό και τώρα επιχειρείται να καλυφθεί το λάθος με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τι πραγματικά συμβαίνει και ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά;».
Μάλιστα, όπως συμπληρώνεται, «όμως και από τους πρώτους 400 που εξήλθαν ως Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από τις σχολές οι 100 τοποθετήθηκαν απευθείας στη Θεσσαλονίκη, δεν χρησιμοποιήθηκαν ουδέποτε στο υπηρεσιακό αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν με εξαίρεση περίπου 10 εξ αυτών, οι οποίοι καθημερινά περιφέρονται ασκόπως πέριξ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίπλα στις διμοιρίες, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι λοιποί 90 καθημερινά απασχολούνται στα αστυνομικά τμήματα και σε συνήθη αστυνομικά καθήκοντα».