Τελειώνουν τα ψέματα στην Τουρκία, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Μαζί τελειώνει και ο χρόνος για την αντιπολίτευση, καθώς τα έξι κόμματα που συγκροτούν τη Συμμαχία για την Ελευθερία κατά του Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καλούνται να επιλέξουν τον (ή την) υποψήφιό τους.
Ενα δε από τα ερωτήματα που τίθεται, πλέον, είναι εάν ο Ερντογάν θα «επιβάλει», έστω και εμμέσως, το πρόσωπο που θα βρει απέναντί του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση – η οποία, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην «Washington Post» τη Δευτέρα, «θα είναι η πιο σημαντική του 2023 για ολόκληρο τον κόσμο». Οπως, επίσης, εάν αυτό θα είναι ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από πολλούς (και τους δημοσκόπους) ο «αδύναμος κρίκος» ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους των «6».
Παρά το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών (για την ώρα είναι να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου), η ουσία είναι πως τις επόμενες εβδομάδες θα συμβούν πράγματα που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό το προεκλογικό τοπίο, τερματίζοντας έτσι και το άτυπο «πάγωμα» των δημοσκοπήσεων. Εκτός, άλλωστε, από την ανακοίνωση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, αναμένεται και η οριστικοποίηση της στάσης του αριστερού κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο προαναγγέλλει τη δική του αυτόνομη κάθοδο, περιπλέκοντας περαιτέρω τα δεδομένα και τους υπολογισμούς.
Ο Ιμάμογλου και οι άλλοι
Γιατί όμως κερδίζει έδαφος ο Κιλιντσντάρογλου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Μουράτ Γετκίν; Μία από τις βασικές αιτίες φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε πρόσφατα (πρωτόδικα) από δικαστήριο του καθεστώτος Ερντογάν σε φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για «προσβολή δημόσιας αρχής». Χθες, μάλιστα, του ασκήθηκε και νέα δίωξη για πιθανό «στήσιμο δημόσιου διαγωνισμού» στο διάστημα που ήταν επικεφαλής ενός μικρότερου δήμου στην τουρκική μεγαλούπολη, του Μπεϊλικντουζού.
Μήπως όμως αντί αυτού προτιμηθεί ο συνάδελφός του στην Αγκυρα και εξίσου δημοφιλής (και χαμηλών τόνων) Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος θεωρείται πως είναι σε θέση να επικρατήσει πιο εύκολα από κάθε άλλον; Και είναι πιθανό η «μπίλια» να καθίσει στο πρόσωπο της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία προέρχεται από τον χώρο του εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και έχει πρόσβαση και σε αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων;
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τα στοιχεία που θα μετρήσουν αποφασιστικά στην τελική επιλογή των «6» φαίνεται πως θα είναι, από τη μία, η δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει με τον Ιμάμογλου και, από την άλλη, η ασάφεια αναφορικά με τις συνολικές θέσεις και το επιτελείο του Γιαβάς σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο επικεφαλής του CHP έχει επανειλημμένως διαμηνύσει προς τους εταίρους του πως το δίκαιο είναι να λάβει αυτός το χρίσμα, ως ο ηγέτης του μεγαλύτερου ανάμεσα στα έξι κόμματα. Εχει δε κάνει αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις που αφήνουν να εννοηθεί πως θεωρεί δεδομένη τη δική του υποψηφιότητα και πως δεν θα δεχθεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο.
«Κλειδί» η ψήφος των Κούρδων
«Κοντός ψαλμός», που θα έλεγε ο λαός, καθώς στις 26 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των ηγετών της αντιπολίτευσης, με βασικό θέμα το όνομα του (ή της) υποψηφίου (υποψηφίας) τους. Ακόμα και εάν δεν υπάρξει οριστική απόφαση τότε, οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως αυτό θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Το σίγουρο πάντως είναι πως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους της συμπροέδρου του HDP, Περβίν Μπουλντάν – «σύντομα θα παρουσιάσουμε το όνομα του υποψηφίου μας και θα πάμε στις εκλογές» -, πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες. Και αυτό διότι ούτε ο Ερντογάν ούτε το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την αντιπολίτευση δεν διαθέτουν τη δυναμική να περάσουν από την πρώτη Κυριακή το 50%. Κάτι που σημαίνει, με τη σειρά του, πως οι ψήφοι των Κούρδων – οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι σε επιφυλακή για το (ορατό) ενδεχόμενο το κόμμα τους να τεθεί εκτός νόμου για τρομοκρατική δράση – θα αποδειχθούν ο καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα.
Εκτός φυσικά εάν επιβεβαιωθούν εκείνοι που εξακολουθούν να προβλέπουν συνταγματική εκτροπή και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – είτε πριν από τον πρώτο γύρο είτε ανάμεσα στους δύο…
Μέχρι τότε πάντως ίσως έχει μεσολαβήσει μια επίσκεψη του Ερντογάν στο Ισραήλ, μετά και την επίσημη πρόσκληση που έλαβε χθες από τον πρόεδρό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, σε ένα ακόμα βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Καταδίκη της επικεφαλής της Ιατρικής Ομοσπονδίας
Ποινή φυλάκισης που ξεπερνά τα δύο έτη επιβλήθηκε σε βάρος της προέδρου της Ιατρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί, η οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε κρατείται με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Οπως είναι γνωστό, η Φιντσαντσί – η οποία είναι και γνωστή από τους αγώνες της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων – είχε αφήσει να εννοηθεί, σε συνέντευξή της, ότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι πιθανό να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων διεθνώς χημικών όπλων στις επιχειρήσεις τους κατά των κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ (κάτι που αρνήθηκε προσωπικά ο Ερντογάν).
Το δικαστήριο πάντως την άφησε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, καθώς με την προφυλάκισή της έχει εκτίσει μέρος της ποινής.