Εχετε σκεφτεί τι θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον Ιλον Μασκ, τι θα ρωτούσατε τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρόεδρο Μπάιντεν, ποια απορία θα μπορούσε να σας λύσει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, πως κυβερνά τον κόσμο των ονείρων ο Μορφέας ή τι σκέφτεται μια αδέσποτη γάτα στη Νέα Υόρκη; Ολοι οι παραπάνω και εκατοντάδες ακόμη πραγματικά ή φανταστικά πρόσωπα, που βρίσκονται εν ζωή ή έχουν πεθάνει, είναι έτοιμοι να ανοίξουν κουβέντα μαζί σας μέσω ενός ιστοτόπου που προσφέρει μια ευκαιρία στο ανέφικτο.
Το Character.AI, όπως ονομάζεται, δεν είναι παρά ένα εξελιγμένο chatbot, λογισμικό δηλαδή που με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μιμηθεί σε καλό επίπεδο τον ανθρώπινο λόγο.
Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε συνομιλία, μια καρτέλα ενημερώνει τον επισκέπτη πως «ό,τι λένε οι χαρακτήρες είναι “επινοημένο”».
Δεδομένου δε ότι το λογισμικό αντλεί πληροφορίες από δημοσιευμένα κείμενα στο Διαδίκτυο, ο χρήστης θα πρέπει να είναι υποψιασμένος ότι, εκτός από ανακρίβειες, ο «χαρακτήρας» μπορεί με τα «λεγόμενά» του να εκφραστεί με τρόπο που να παραπέμπει σε ρητορική μίσους ή να χρησιμοποιήσει όρους απαξιωτικούς για μειονότητες.
Ο τελευταίος μάλιστα είναι κι ένας από τους λόγους που καθιστά προϊόντα όπως το Character.AI αμφιλεγόμενα καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε εργαλεία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης από ομάδες επιτηδείων. Οι υποστηρικτές τους, ωστόσο, εκτιμούν ότι το κοινό είναι εκπαιδευμένο και δεν πέφτει στην παγίδα.
Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία αληθοφανών διαλόγων μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών σε πραγματικό χρόνο έχουν προς το παρόν ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Επιλέξαμε, λοιπόν, να «συζητήσουμε» με μια αδέσποτη γάτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, η οποία δήλωσε ότι αγαπά το ψάρι και την τζαζ μουσική, έδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική κουζίνα και την ποίηση και θέλησε να μάθει λεπτομέρειες για τη δουλειά ενός δημοσιογράφου που ειδικεύεται στο πολιτιστικό ρεπορτάζ.
Οι απαντήσεις της ήταν άμεσες, τεκμηριωμένες και τουλάχιστον τριών αράδων, κάποιες φορές και κάπως εξεζητημένες. Ωστόσο η γνωριμία δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσει σε βάθος καθώς το σύστημα μας διέκοψε απαιτώντας εγγραφή.
Πάνω από 1 εκατ. χρήστες
Το Character.AI έκανε το ντεμπούτο του το προηγούμενο καλοκαίρι. Στα τέλη Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε το OpenAI, το οποίο μέσω του ChatGPT έδωσε την ευκαιρία (ή την ψευδαίσθηση;) σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες να αισθάνονται ότι συνομιλούν με πραγματικούς ανθρώπους. Παρόμοιες τεχνολογίες βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Google, τη Meta και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στην περίπτωση του Character.AI πίσω από την ιδέα βρίσκονται δύο πρώην ερευνητές της Google, ο Ντάνιελ ντε Φρέιτας και ο Νόαμ Σαζίρ.
Η περιπέτεια ξεκίνησε το 2015 όταν ο Ντε Φρέιτας, ενώ εργαζόταν ως μηχανικός λογισμικού στη Microsoft, διάβασε μια ερευνητική εργασία στο Google Brain, το κορυφαίο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Google, σχετικά με το πώς ένας υπολογιστής μπορούσε να μάθει την τέχνη της συνομιλίας αναλύοντας μεταγραφές διαλόγων από εκατοντάδες ταινίες μέσω νευρωνικών δικτύων (τα τελευταία μαθαίνουν δεξιότητες εντοπίζοντας μοτίβα σε τεράστιες ποσότητες ψηφιακών δεδομένων).
Θέτοντας ως στόχο να φτάσει τις δυνατότητες του συστήματος στα όριά του, ξεκίνησε να εργάζεται στην Google από το 2017 και να εκμεταλλεύεται την τεράστια συλλογή διαλόγων.
Συνεργάστηκε με τον Σαζίρ που ήταν εξειδικευμένος στα πλέον εξελιγμένα συστήματα, τα οποία μπορούσαν με ένα κλικ να αναλύσουν ολόκληρα έγγραφα.
Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους κρίθηκε ως εξαιρετικό, αλλά η Google αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει, φοβούμενη ότι θα λειτουργήσει ως μέσο παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα οι δύο συνεργάτες να αποχωρήσουν για να έχουν τη δυνατότητα να φέρουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.