Ρύθμιση για να αποκλειστεί από τις εκλογές το κόμμα του νεοναζί έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναμένεται σύντομα να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία για το «κόμμα Κασιδιάρη», το οποίο αποτελεί τον κυρίως διάδοχο της Χρυσής Αυγής, τα ηγετικά στελέχη της οποίας έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια
Όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».
Το θέμα του θεσμικού αποκλεισμού από τις εκλογές τέτοιων μορφωμάτων, μετά την εμπειρία της Χρυσής Αυγής, απασχολεί εδώ και καιρό πολιτικούς κύκλους και φυσικά την κυβέρνηση ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Ωστόσο, το ζήτημα νομικά και συνταγματικά εμφανίζεται αρκετά περίπλοκο, ενώ αρκετοί κατά καιρούς επισημαίνουν ότι υπάρχει και ο πολιτικός κίνδυνος τέτοιες νομοθετικές – θεσμικές πρωτοβουλίες για τον κοινοβουλευτικό αποκλεισμό να γυρίσουν μπούμερανγκ, οδηγώντας και σε εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να έκανε προς αυτή την κατεύθυνση σύντομες διερευνητικές επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα, λίγο πριν τις γιορτές. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Ιανουάριο να έχει καταλήξει στη συγκεκριμενοποίηση της πρότασης – ρύθμισης.
Πάτημα
Αυτό που η κυβέρνηση αναζητά είναι ένας ασφαλής νομικά και συνταγματικά τρόπος που θα επιτρέψει τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζει ακόμα και δυναμική εισόδου στη Βουλή, ώστε η ρύθμιση που θα έρθει αφενός να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων, αφετέρου να μην απειλήσει τελικά με… αντίθετα αποτελέσματα.
Οι χειρισμοί δηλαδή να είναι τέτοιοι – όπως λέγεται κατά τις πληροφορίες – ώστε να μην προκύψει «πάτημα» για οποιασδήποτε μορφής υπερπροβολή έως «ηρωοποίηση» των καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Περιθώρια υπάρχουν, αρκεί…
Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, Νίκο Αλιβιζάτο, και τα όσα έγραψε πριν από μερικούς μήνες στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», «περιθώρια υπάρχουν αρκεί να πεισθούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ότι η σχετική πρωτοβουλία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για απαγόρευση στο μέλλον άλλων κομμάτων, για ιδεολογικούς αυτή τη φορά λόγους».
Και εξηγούσε ότι «στο Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου», το αρμόδιο για την ανακήρυξη των κομμάτων, «θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα να αποκλείει από τις εκλογές κόμματα που περιλαμβάνουν ως υποψηφίους πρόσωπα καταδικασμένα, έστω και πρωτοδίκως, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».
Το θέμα είχε αναδείξει από το 2014 ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας για τα περιθώρια να τεθεί κώλυμα εκλογιμότητας για συγκεκριμένα κακουργήματα.
Διπλή ανάγνωση
Ταυτόχρονα, στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι κάνουν διπλή ανάγνωση. Από τη μία, προκαλεί μεγάλες ανησυχίες το δημοσκοπικό ποσοστό ενός κόμματος – παρακλάδι του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και μάλιστα με τον «ιδρυτή» του μέσα στη φυλακή (από την άποψη αυτή, το κόμμα του Κασιδιάρη μοιάζει απολύτως με την ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου, που ιδρύθηκε από έναν έγκλειστο στις φυλακές).
Από την άλλη, εκτιμούν ότι η ακροδεξιά εξακολουθεί να παραμένει σε πολιτικό περιθώριο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος σε μια περίοδο που καταγράφονται ανησυχητικές εξελίξεις και τάσεις στην Ευρώπη, όπου η ακροδεξιά σε κάποιες περιπτώσεις ανάγεται σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων ή ακόμα γίνεται και κυβερνητικός εταίρος.
Αν και αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η όλη συζήτηση για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν γίνεται για τον εκλογικό αποκλεισμό γενικά της ακροδεξιάς, αλλά για να μην υπάρξει διάδοχη κατάσταση με εκπροσώπηση στη Βουλή της Χρυσής Αυγής, ενός αμιγώς φασιστικού – νεοναζιστικού κόμματος.