Σκληρότερη δουλειά και πιο γρήγορες διαδικασίες ζητά από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τις τράπεζες η κυβέρνηση ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θέλουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έδωσε χθες στη δημοσιότητα την Εκθεση Προόδου του Εξωδικαστικού.
Εως και το τέλος Δεκεμβρίου 2022 είχαν υποβληθεί 45,8 χιλιάδες αιτήσεις, με τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί να φτάνουν μόλις τις 6,4 χιλιάδες, γεγονός το οποίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, απαιτεί «βελτιώσεις από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και από τις τράπεζες, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους».
Εχουν ρυθμιστεί δάνεια 510 εκατ. ευρώ (με αρχικές οφειλές 822 εκατ. ευρώ), ενώ δάνεια 344 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης. Από τα δάνεια αυτά, πάνω από επτά στα δέκα αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων (στεγαστικά και καταναλωτικά) ύψους 18,7 δισ. ευρώ και το 26% επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 39% (320 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έλαβαν ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%, με τις διαγραφές στα στεγαστικά δάνεια να είναι στο 21,9%, στα επιχειρηματικά στο 39,1% και στα καταναλωτικά στο 31,7%.
Η μέση διάρκεια για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη, ενώ το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών, με τη μέση διάρκεια για τις στεγαστικές οφειλές να είναι τα 23 έτη και για τις επιχειρηματικές τα 12 έτη, και το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο να διαμορφώνεται στο 20,4% και προς τους χρηματοδοτικούς φορείς στο 30,8%.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το βασικό σενάριο στο επόμενο πεντάμηνο δείχνει ότι αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέχονται από δάνεια 344 εκατ. ευρώ, οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, δάνεια 719 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης και οφειλές 464 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο υποβολής της αίτησης.
Τα συνολικά αιτήματα για ρυθμίσεις δανείων αφορούν συνολικό ποσό 25,3 δισ., εκ των οποίων τα 19,5 δισ. είναι σε αρχικό στάδιο, για τα 3,7 δισ. ευρώ υπάρχει οριστική υποβολή και βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ενώ ολοκληρωμένες είναι οι ρυθμίσεις μόλις για δάνεια 2,1 δισ. ευρώ από την έναρξη της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμίσεων.
Το ποσοστό εγκρισιμότητας βάσει των συνολικών οφειλών από servicers και τράπεζες αυξήθηκε στο 69%, με την αποδοχή των ρυθμίσεων να φτάνει το 74% στις πολυμερείς ρυθμίσεις, έναντι 58% τον Νοέμβριο του 2022, και το 67% στις διμερείς (Εφορία – ΕΦΚΑ), από 69%. Το 54% των προτάσεων ρύθμισης έχει γίνει αποδεκτό από τους οφειλέτες (991 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ), με την αποδοχή ρυθμίσεων των οφειλετών για τις διμερείς αιτήσεις να βρίσκεται στο 66%, ενώ για τις πολυμερείς στο 54%.