Η υπόθεση της Folli Follie θεωρείται σοβαρή όχι μόνο για την εσωτερική έννομη τάξη, αλλά και λόγω του διεθνούς αντίκτυπου που προκλήθηκε μετά την αποκάλυψή της. Οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές της υπόθεσης, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, όπως και οι συγκατηγορούμενοί τους κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, αλλά η δίκη τους σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξή της… τινάχτηκε στον αέρα. Το αποτέλεσμα; Η δίκη αναβλήθηκε για τις 19 Ιουνίου 2023 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, οπότε και η διαδικασία θα ξεκινήσει από το «μηδέν» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον χρόνο της δικαστικής εκκαθάρισης μιας τόσο σοβαρής ποινικής υπόθεσης, με δικαστικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, των «ΝΕΩΝ» γίνονται προσπάθειες από θεσμικούς παράγοντες της Δικαιοσύνης να επιλυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που οδήγησε στην αναβολή της δίκης με στόχο να προσδιοριστεί νωρίτερα, ώστε να προχωρήσει επί της ουσίας η δικαστική διερεύνησή της το ταχύτερο δυνατό.
Οι κατηγορούμενοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος από τον Φεβρουάριο του 2022 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης του 18μήνου, που είναι και το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για κάθε κατηγορούμενο. Από τότε που κινήθηκε η ποινική διαδικασία έχουν συμπληρωθεί ήδη τρία χρόνια και ακόμα τόσο οι κατηγορούμενοι, όσο και όσοι έχουν δικαίωμα προς υποστήριξη της κατηγορίας αναμένουν, ο καθένας από διαφορετική πλευρά, την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την έκδοση της οποίας, όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς…
Η δίκη στον αέρα
Οι δικαστές παρά το γεγονός ότι είχε προχωρήσει η διαδικασία και είχαν εκδώσει μία σειρά από παρεμπίπτουσες αποφάσεις, λόγω της αδράνειας της πολιτείας και της ασυνεννοησίας αρμόδιων θεσμικών φορέων να επιλύσουν ένα νομικό ζήτημα που αφορά την ποινική αντιμετώπιση κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, οδηγήθηκαν στην αναβολή της δίκης κρούοντας μάλιστα και τον κώδωνα του κινδύνου «αρχόμενης παραγραφής» για μέρος των αδικημάτων που οδήγησαν τους κατηγορούμενους στο εδώλιο.
Γόρδιος δεσμός
Οι δικαστές, όπως προκύπτει από την απόφαση που ανέγνωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, στάθμισαν την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων με κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, στηλιτεύοντας παράλληλα και την αδράνεια τη πολιτείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στον «γόρδιο δεσμό».
Προ του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί έπειτα από δεκάδες διακοπές της συνεδρίασης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με πρόεδρο τη Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τους εφέτες Γιώργο Γρίβα και Αναστασία Σιώμου κατέδειξε με την απόφασή τους την ασυνεννοησία των αρμόδιων φορέων να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχε καιρό τώρα προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση, αλλά δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει άλυτο.
Η αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, πέρα από το αναμφισβήτητο ζήτημα που συνδέεται με την ολοκλήρωσή μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης σε εύλογο χρονικό διάστημα, προκαλεί και σοβαρότατες παρενέργειες στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. «Η εξυγίανση της Εταιρείας, όπως έχει κριθεί και από τα αρμόδια Δικαστήρια, είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, δεδομένου ότι αποσυνδέει την επιχείρηση από τους κατηγορούμενους μετόχους και επιτρέπει την επιβίωσή της, συμβάλλοντας στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, παρέχοντας θέσεις εργασίας, προσφέροντας φόρους και εισφορές στο Δημόσιο και άρα εισφέροντας στην ελληνική οικονομία» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση μετά την αναβολή της δίκης.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η υπόθεση της Folli Follie που αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Κατά πληροφορίες, περισσότερες από 400 υποθέσεις έχουν αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων μόνο στο Εφετείο της Αθήνας. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να προκύπτει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Μαρία Γκανέ, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.