Μετά από είκοσι χρόνια και μια εκτεταμένη αποκατάσταση ανοίγει ξανά τις πύλες του για το κοινό ο Οίκος των Vettii στην Πομπηία. Το αρχαίο σπίτι, που χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. και θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., είναι γνωστό και ως Καπέλα Σιξτίνα της Πομπηίας. Είναι ευρέως γνωστό για τις ερωτικές τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του.
Ο Οίκος των Vettii, σύμφωνα με το BBC, πήρε το όνομά του από τους ιδιοκτήτες του, τα αδέρφια Vettii, δύο πρώην σκλάβους. O Aulus Vettius Conviva και ο Aulus Vettius Restitutus πλούτισαν ως έμποροι κρασιού μετά την απελευθέρωσή τους.
Στολισμένο με μυθολογικές τοιχογραφίες και φαλλικά γλυπτά, ο Οίκος των Vettii επαναλειτούργησε πριν από λίγες ημέρες. Μετά από χρόνια εργασιών αποκατάστασης. Οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των τελών του 1894 και των αρχών του 1896 έδειξαν ότι το αρχαίο ρωμαϊκό αρχοντικό, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου σπιτιού, είχε επιβιώσει από την έκρηξη του Βεζούβιου.
Ο θεός της γονιμότητας και τα ελληνικά γλυπτά
Ο Οίκος των Vettii παρουσιάστηκε στις 10 Ιανουαρίου από τον Gabriel Zuchtriegel, διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας. «Οι ιδιοκτήτες είναι η έκφραση μιας κοινωνικής κινητικότητας που θα ήταν αδιανόητη δύο αιώνες νωρίτερα» υπογράμμισε. Ήταν το εμπόριο των γεωργικών προϊόντων από τη γύρω περιοχή που εξασφάλισε οικονομικά τα δύο αδέρφια. Φέρεται όμως ο Οίκος των Vettii να αξιοποιήθηκε, όπως ανέφερε, και ως οίκος ανοχής.
Σε μια από τις τοιχογραφίες, απεικονίζεται ο θεός της γονιμότητας Πρίαπος. Έχει αποτυπωθεί με τεράστιο μέγεθος φαλλού να το ζυγίζει. Ένας σάκος γεμάτος νομίσματα λειτουργεί ως αντίβαρο. Υποτίθεται ότι υποδήλωνε την ευημερία και τον πλούτο των ιδιοκτητών του σπιτιού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα περίτεχνα έπιπλα στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς και τα ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά από χαλκό και μάρμαρο, προσφέρουν μια ματιά στον τρόπο ζωής της ελίτ της εποχής. Ο Οίκος των Vettii περιλαμβάνεται πάντα στους οδηγούς με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αλλά και στα βιβλία αρχαίας τέχνης, λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών και των γλυπτών που κοσμούσαν τον μεγάλο κήπο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ανοιχτό ξανά στο κοινό
Σε μια τοιχογραφία απεικονίζεται στην τραπεζαρία, γνωστή και ως αίθουσα του Πενθέα, ο Ηρακλής σε παιδική ηλικία. Συνθλίβει δύο φίδια με τα χέρια του. Τα αποκαλυπτήρια για τον Οίκο των Vettii έγιναν μετά από χρόνια εγκατάλειψης και λεηλασίας. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναζητούσαν αντικείμενα για να πουλήσουν.
Στα έργα αποκατάσταση του θρυλικού Οίκου των Vettii συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών. Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και πολλές άλλες ειδικότητες. «Προφανώς οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να δείξουν τη νέα τους οικονομική θέση. Αλλά και την κουλτούρα τους μέσω των ελληνικών μυθολογικών έργων λέγοντας κατά μία έννοια «τα καταφέραμε» και ανήκουμε και εμείς στην ελίτ», δήλωσε ο Gabriel Zuchtriegel.
Ο ιστορικός Οίκος των Vettii, κλειστός εδώ και δύο δεκαετίες για το κοινό λόγω εργασιών αποκατάστασης, βρίσκεται περίπου 16 μίλια νότια της Νάπολης στην Ιταλία. Ο Massimo Osanna, διευθυντής Εθνικών Μουσείων της Ιταλίας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η επαναλειτουργία του σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς και ταραγμένης ιστορίας αποκατάστασης.