«Ψήφο εμπιστοσύνης» στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, μετά και τα νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις επέλεξε να δώσει η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρατείνεται για ένα επιπλέον έτος η θητεία του.
Η κυβέρνηση απλώνει ένα δίχτυ προστασίας στον Κωνσταντίνο Φλώρο, θεωρώντας ότι πρέπει να δείξει την έμπρακτη υποστήριξή της στο πρόσωπό του, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ είναι δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης. Με την πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα να συνεχίζεται και μετά την ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων για τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις καθώς συνεχίζονται οι δηλώσεις και ανακοινώσεις εκατέρωθεν.
Την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της κυβέρνησης στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για να προσθέσει ότι αυτή «δεν κλονίζεται με κανέναν τρόπο και όχι πάντως από υλικό ρυπαρών δικτύων που προμηθεύουν κάποιοι συστηματικά σε συγκεκριμένους κύκλους».
Με τους τόνους μετά τα δημοσιεύματα για τον Φλώρο να παραμένουν υψηλοί, ο εκπρόσωπος έθεσε το ερώτημα αν «ο κ. Τσίπρας εμπιστεύεται τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναι, όχι και γιατί;» καθώς και αν αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος ωφελείται από την «υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ο Οικονόμου ανέφερε, δε, ότι σε κυβέρνηση, Πρωθυπουργό και Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν φτάσει οι «υποτιθέμενες εκθέσεις» της ΕΥΠ, θέτοντας το ερώτημα ποιον «εξυπηρετεί σε μια εποχή αστάθειας, αναθεωρητισμού, διεθνούς έντασης, αυτή η – με εντελώς ανυπόστατους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς πολύ πιθανόν ως προϊόν κοπτοραπτικής – επίθεση στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων».
Για «νοσηρότητα του παρακρατικού μηχανισμού Μητσοτάκη» που «μόλυνε δυστυχώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό πως δεν διστάζει στον «βωμό των εκβιασμών του να θέτει σε διακινδύνευση ακόμη και την εθνική ασφάλεια».
Από την πλευρά του, τον Πρωθυπουργό, τον ΥΕΘΑ και το ΚΥΣΕΑ ευχαρίστησε σε δήλωσή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την ανανέωση της θητείας του, αναφέροντας ότι συνεχίζει απερίσπαστος την εκτέλεση των καθηκόντων του «που απορρέουν από την εκ του νόμου αποστολή μου επ’ ωφελεία της Πατρίδας και των Ενόπλων της Δυνάμεων, όπως και κατά την προηγούμενη τριετία».
«Αλλαγή φρουράς» σε ΓΕΣ και ΓΕΝ
Σε αυτό το περιβάλλον προχώρησαν και οι κρίσεις για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στη θέση του παραμένει ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος έχει μόνο έναν χρόνο, ενώ αποστρατεύονται καθώς συμπλήρωσαν τα τρία χρόνια που προβλέπει η θητεία τους ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Στυλιανός Πετράκης.
Οι απερχόμενοι αρχηγοί των οποίων η θητεία χαρακτηρίζεται απόλυτα επιτυχημένη προάγονται σε στρατηγό και ναύαρχο ε.α. και τους απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του αρχηγού ΓΕΣ και ΓΕΝ, αντίστοιχα.
Νέος αρχηγός ΓΕΣ αναλαμβάνει σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ ο μέχρι πρότινος διοικητής 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Αγγελος Χουδελούδης, γεγονός που θα σημάνει και την αποστρατεία των αρχαιότερων της ίδιας τάξης με αυτόν.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να αποχωρήσουν οι αντιστράτηγοι, Πέτρος Δεμέστιχας Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου, Νικόλαος Φλάρης γενικός επιθεωρητής Στρατού – διοικητής Δόγματος και Εκπαιδεύσεως και Γεώργιος Τσιτσικώστας Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ νέος αρχηγός ΓΕΝ αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης. Μια επιλογή που αναμένεται να οδηγήσει στην αποστρατεία του αρχαιότερου της ίδιας τάξης, αρχηγού Στόλου, αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ. Με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται.