Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε στη Λιβύη ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, στην Τρίπολη με τον προσωρινό πρωθυπουργό εθνικής ενότητας Αμπντέλ Χαμίντ αλ-Ντμπεϊμπά, και στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
«Αξιόπιστος εταίρος»
Στη συνάντηση με τον Ντμπεϊμπά, στην οποία συμμετείχαν και ορισμένοι υπουργοί του, ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εκλογές στη Λιβύη να οδηγήσουν σε σταθερότητα και περιέγραψε την κυβέρνηση της Τρίπολης ως «αξιόπιστο εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Τσαβούσογλου: Στις ΗΠΑ για τα F-16 – Υψηλές προσδοκίες από την Άγκυρα, σκληρή γραμμή από το Κογκρέσο
Ο Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να διεξαγάγει «πραγματικές» εκλογές που θα δημιουργήσουν μια κατάσταση σταθερότητας και δεν θα οδηγήσουν σε χάος.
Είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των μερών της κρίσης στη Λιβύη είναι πολιτικές, αρνούμενος την ύπαρξη οποιουδήποτε κυβερνητικού διχασμού στους εκτελεστικούς κρατικούς θεσμούς.
Πηγές που επικαλείται το Al Jazeera ανέφεραν ότι ο προσωρινός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μπερνς να δώσουν οι ΗΠΑ προτεραιότητα στις προσπάθειες για «ενοποίηση της διεθνούς θέσης που απορρίπτει τις αρνητικές περιφερειακές παρεμβάσεις στη Λιβύη».
Αυτή ήταν μια σαφής αναφορά στην απόρριψη της παρουσίας στη χώρα ρώσων μισθοφόρων της Ομάδας Wagner.
Αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου
Επιπλέον, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας τον διαβεβαίωσε ότι θα πρέπει να τον θεωρεί πραγματικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στον πολιτικό, και οικονομικό τομέα καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.
Επίσης, κάλεσε τις ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά την πρεσβεία τους στην Τρίπολη, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι «κατάλληλη» για να συμβεί αυτό.
Μπερνς (αριστερά) – Ντμπεϊμπά (φωτογραφία από το πρωθυπουργικό γραφείο της Λιβύης/via Anadolu Agency)
Ο Ντμπεϊμπά εξήγησε πως είναι αβάσιμοι οι φόβοι για απειλές σε πρεσβείες στην πρωτεύουσα.
Επισήμανε, επίσης, στον αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι η κυβέρνησή του έχει σχέδιο ν’ αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τα επόμενα τρία χρόνια.
Τι ζήτησε από τον Χαφτάρ
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται επίσης το Al Jazeera, κατά την ημίωρη συνάντηση του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη, ο αρχηγός της CIA προειδοποίησε τον στρατηγό σχετικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο των λιμανιών και των πετρελαιοπηγών που είχε προαναγγείλει.
Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν την αναγκαιότητα σταθεροποίησης του λιβυκού πετρελαϊκού τομέα και μη διακοπής των εξαγωγών του, όπως συνέβη παλαιότερα.
Ο Μπερνς ανέφερε στον Χαφτάρ ότι χρειάζεται μια κοινή δύναμη για την προστασία και την ασφάλεια των υδάτινων πόρων, του πετρελαίου και των νότιων συνόρων και αυτή θα πρέπει να αποτελείται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και τον στρατό της δυτικής Λιβύης.
Οι πηγές του Al-Jazeera αποκάλυψαν ότι ο Χαφτάρ ζήτησε από τον Μπερνς να υπάρχει περισσότερη επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά και να μην περιορίζεται αυτή μόνο στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά.
Ο ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της CIA ζήτησε σ’ αντάλλαγμα από τον Χαφτάρ, να συνεργαστεί με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να της επιτρέψει να λειτουργεί στις ανατολικές περιοχές της Λιβύης, προκειμένου να διαφυλάξει αυτό που αποκάλεσε «ενότητα των εκτελεστικών θεσμών της χώρας», αποτρέποντας τη διεύρυνση της διαίρεσης.
Αρνήθηκαν τη συμμετοχή του Σαντάμ
Πηγές του Al-Jazeera από την ανατολική Λιβύη είπαν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν την παρουσία οποιουδήποτε από τους γιους του Χαφτάρ στη συνάντηση, ιδιαίτερα του Σαντάμ, καθώς απορρίπτουν τον αυξανόμενο ρόλο του στις υποθέσεις της Λιβύης.
Ανέφεραν επίσης ότι ο αρχηγός της CIA διαβεβαίωσε τον στρατηγό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες τον θεωρούν μεταξύ των εταίρων ασφάλειας στη Λιβύη.
Ο Σαντάμ Χαφτάρ (φωτογραφία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
Οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA με τον Χαφτάρ και τον Ντμπεϊμπά συνέπεσαν με άλλες κινήσεις που είχαν ως στόχο την προσέγγιση ανάμεσα στα κόμματα και τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης.
Πριν λίγες ημέρες, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Μάνφι, είχε συνομιλίες με τον Χαφτάρ στο Κάιρο ως μέρος μιας πρωτοβουλίας του συμβουλίου για τη συμμετοχή όλων των πλευρών στην πολιτική διαδικασία.
Ενοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου
Η πρόθεση είναι να εφαρμοστούν δίκαιες και ολοκληρωμένες οικονομικές ρυθμίσεις και να ενοποιηθεί το στρατιωτικό κατεστημένο για την προστασία των συνόρων της Λιβύης, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης και τη δημιουργία μηχανισμών για τη συμφιλίωση και την επιστροφή των μεταναστών.
Η συνάντηση Μάνφι – Χαφτάρ πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ με τον επικεφαλής του Υπατου Συμβουλίου του Κράτους, Χάλεντ Αλ-Μισρί, επίσης, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα (φωτογραφίες, κάτω).
Ο Χαφτάρ είπε στις 24 Δεκεμβρίου ότι «Η Ανώτατη Διοίκηση ανακοινώνει την τελευταία ευκαιρία για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη και τη διεξαγωγή εκλογών».
Οι παρατηρητές θεώρησαν ότι αυτό αποτελούσε απειλή για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των αντιπάλων του στην Τρίπολη και στη δυτική Λιβύη.
Μετά την αποτυχία διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, η Λιβύη αντιμετώπισε νέα πολιτική σύγκρουση μεταξύ μιας κυβέρνησης μ’ επικεφαλής τον Φατί Μπασάγκα που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ και της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη.
Ο Ντμπεϊμπά επιμένει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια κυβέρνηση που θα προκύψει από ένα νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο.
Οι ρωσικές εκτιμήσεις
Η ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, σε άρθρο της επισημαίνει την έναρξη μιας συνολικής εκστρατείας από την Ουάσιγκτον κατά της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη βόρεια Αφρική, όπως μεταδίδει η αραβική ανεξάρτητη εφημερίδα Rai al youm.
Ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, έφτασε στη Λιβύη σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, γράφει η ρωσική εφημερίδα. Από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο του 2021, αυτός είναι ο σημαντικότερος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφτηκε την πρώην Τζαμαχιρία.
Η επίσκεψη του αρχηγού της CIA στη Λιβύη δεν είχε προαναγγελθεί. Και η μη δημοσίευση πληροφοριών για τις επισκέψεις των αρχηγών των υπηρεσιών πληροφοριών είναι κατανοητή. Τα ταξίδια τους συνήθως καλύπτονται από μυστικότητα.
Από αριστερά, Ακίλα Σάλεχ, Αλ-Μάνφι, Χάλεντ Αλ-Μισρί
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Politico, ο Μπερνς επρόκειτο να συζητήσει με τους Λίβυους θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις δραστηριότητες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner στη Λιβύη.
«Φοβούνται τη Βάγκνερ»
«Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να φοβούνται σοβαρά την ομάδα Βάγκνερ μετά τις μάχες του Σολεντάρ (στην Ουκρανία). Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Δύση θέλει να βλάψει αυτήν την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.
Αν κρίνουμε από τη δήλωση του συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σολ, ο οποίος ταξίδεψε στη Σερβία, σε συνδυασμό με την επίσκεψη Μπερνς στη Λιβύη, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει μια τεράστια εκστρατεία κατά της Βάγκνερ.
Γενικά, οι Αμερικανοί έχουν εντείνει τη συλλογή δεδομένων για τις δραστηριότητες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας στη Σερβία και σε άλλες χώρες εκτός Ουκρανίας.
Από την άλλη πλευρά, ενέτειναν την εκστρατεία, χρησιμοποιώντας οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούσαν τους μαχητές της Βάγκνερ για τρομοκρατικές ενέργειες, βασανιστήρια αμάχων και άλλα εγκλήματα.
Αυτά τα καθήκοντα αντιστοιχούν στην επίσκεψη ενός αξιωματούχου όπως ο Μπερνς.
Επιπλέον, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για ν’ αποτρέψουν την πρόσβαση της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner σε τεχνολογίες και όπλα αμερικανών κατασκευαστών».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού αυτής της ρωσικής εταιρείας ως τρομοκρατικής οργάνωσης.
Πηγή: Al Jazeera, middleeastmonitor.com, Rai al youm, echedoros-a.gr