Λάβρος ήταν ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά της Δύσης και της Ουκρανίας, ενώ το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου φαίνεται να απομακρύνεται, καθώς η Ρωσία δεν συμφωνεί και με το σχέδιο των δέκα σημείων του Ζελένσκι. Μάλιστα, ο Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την συνέχιση του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Πέρα όμως από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά την συνέντευξη Τύπου, πραγματοποίησε μία κατά μέτωπο επίθεση προς την Δύση. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, παραλλήλισε τα γεγονότα του σήμερα με όσα συνέβησαν επί Χίτλερ και επί Ναπολέοντα λέγοντας πως τότε, οι δύο άνδρες, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της Ρωσίας.
«Οι ΗΠΑ πολεμούν τη χώρα μας»
Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε πως οι ΗΠΑ πολεμούν την χώρα με τον ίδιο στόχο – την οριστική επίλυση του ρωσικού ζητήματος. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων στο Κάιρο για να συζητήσουν την επανάληψη των επιθεωρήσεων βάσει της συμφωνίας New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, προτού οι συνομιλίες ακυρωθούν την τελευταία στιγμή.
Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αρνείται να συζητήσει μια ευρύτερη ατζέντα σχετικά με «τη στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων παγκοσμίως.
«Καρφιά» Λαβρόφ κατά Ομπάμα
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο Λαβρόφ, επεσήμανε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ευθύνεται για την έναρξη μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, αφού απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες μετά τις αναφορές για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί τρόπους για να εξοργίσει την Κίνα σε σειρά θεμάτων, όπως το Θιβέτ και η Ταϊβάν. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η Κίνα είναι πολύ ισχυρή για να μπορούν μόνες τους οι ΗΠΑ να την αντιμετωπίσουν και για τον λόγο αυτό η Ουάσινγκτον έχει αναγκαστεί να «κινητοποιήσει» τη Δύση ώστε να στηρίξει την αντικινεζική της ατζέντα.
«Καμπανάκι» Μπλίνκεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανώς «να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», σημειώνοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι «άγριες μάχες» κατά μήκος του ανατολικού μετώπου της Ουκρανίας, αλλά οι δυτικοί εταίροι της είναι αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα έχουν ό,τι χρειάζονται για να ανακτήσουν όσα έχασαν και να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα».
Ακόμη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει «να χρησιμοποιεί την ενέργεια σε μια προσπάθεια να τιμωρήσει τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Αναμένω ότι δυστυχώς αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», είπε.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προβεί σε ανακοινώσεις τις ερχόμενες ημέρες, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, θα έχει συνομιλίες με σημαντικούς συμμάχους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα. «Παρείχαμε διαρκώς ό,τι χρειάζεται η Ουκρανία και το κάνουμε με τρόπο που διασφαλίζει ότι ανταποκρινόμαστε σε όσα συμβαίνουν στα πεδία των μαχών και προς τα που αναμένεται να κινηθούν τα πράγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όσα χρειάζεται για να πετύχει στα πεδία των μαχών», είπε.
«Η σοβαρότερη γεωπολιτική διαίρεση εδώ και γενεές»
Ο Γκουτέρες κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Νταβός αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη γεωπολιτική διαίρεση εδώ και γενεές. «Αντιμετωπίζουμε τα σοβαρότερα επίπεδα γεωπολιτικής διαίρεσης και δυσπιστίας εδώ και πολλές γενιές.
Στο Νταβός, προέτρεψα τους ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαιρέσεις και να αποκαταστήσουν τη συνεργασία για την προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στο twitter ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφερόμενος στην παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στην ελβετική πόλη.
We are facing the gravest levels of geopolitical division and mistrust in generations.
At Davos, I urged leaders to bridge divides and restore cooperation to advance peace, sustainable development and human rights.
— António Guterres (@antonioguterres) January 18, 2023
Τα δέκα σημεία του σχεδίου Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι τον προηγούμενο Νοέμβριο παρουσίασε για πρώτη φορά το ειρηνευτικό του σχέδιο. Η Ρωσία απέρριψε άμεσα το σχέδιο Ζελένσκι, με τη Μόσχα να επαναλαμβάνει ότι δεν θα εγκαταλείψει κανένα από τα εδάφη της Ουκρανίας που έθεσε υπό την κατοχή της, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο της χώρας και η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι τα έχει προσαρτήσει.
Το σχέδιο ζητεί τα εξής:
- Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη ραδιενέργεια και τα πυρηνικά, εστιάζοντας στην προστασία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
- Επισιτιστική ασφάλεια, μέσω της διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία προς τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
- Ενεργειακή ασφάλεια, κυρίως μέσω της επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πηγών, αλλά και μέσω της βοήθειας προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της, οι μισές από τις οποίες έχουν πληγεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
- Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών που απελαύνονται στη Ρωσία.
- Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την εκ νέου επιβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος – σύμφωνα με τον Ζελένσκι – «δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση».
- Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
- Δικαιοσύνη, μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου που θα καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για εγκλήματα πολέμου.
- Αποτροπή μιας οικολογικής καταστροφής και ανάδειξη της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
- Την παρεμπόδιση μιας κλιμάκωσης των συγκρούσεων και την οικοδόμηση ενός μοντέλου ασφαλείας στον Ευρωατλαντικό χώρο, που να συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις για την Ουκρανία.
- Επιβεβαίωση του τερματισμού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου που να φέρει την υπογραφή των εμπλεκόμενων μερών.