Η Γερμανία δεν επιτρέπει στους συμμάχους να παραδώσουν τα Leopard στην Ουκρανία αν πρώτα οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν να στείλουν άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, υπολογίζει πως όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν μαζί πάνω από 2.000 άρματα μάχης τύπου Leopard.
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να στείλουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Φινλανδίας και της Δανίας, εάν λάβουν έγκριση από το Βερολίνο, αν και καμία δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα. Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα στείλει 14 από τα άρματα μάχης Challenger 2, που είναι παλαιότερα των Leopard.
Οι φόβοι του Βερολίνου για την αποστολή των τανκς
«Δεν μπορεί κανείς να κάνει διάκριση μεταξύ των άμεσων εξαγωγών (γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης) και των εξαγωγών από τρίτες χώρες», δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.
Η εξαγωγή σημαντικού αριθμού σύγχρονων, δυτικής κατασκευής αρμάτων μάχης -κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας αντιστέκονται εδώ και καιρό- θα σηματοδοτούσε μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο. Το Βερολίνο ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να παρασύρει τη χώρα σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία ήταν «στρατηγικά διαπλεκόμενη» με φίλους και εταίρους όταν επρόκειτο να λάβει αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων και με άρματα μάχης.
Στα σκαριά νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο
Βασικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας από 50 χώρες, γνωστοί ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, σχεδιάζουν να συναντηθούν στην αεροπορική βάση Ramstein των ΗΠΑ στη Γερμανία την Παρασκευή για να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Διπλωμάτες από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι το θέμα της αποστολής των Leopards -συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Γερμανίας για εξαγωγές από τρίτες χώρες στην Ουκρανία- θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης.
Η κυβέρνηση του κ. Σολτς δεν έχει λάβει κανένα τέτοιο αίτημα, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι, αλλά όταν λάβει, δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί γρήγορα. Η διυπηρεσιακή διαδικασία έγκρισης θα μπορούσε να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Δύο οι τύποι των Leopard
Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ήλπιζαν ότι η Γερμανία θα έδινε σήμα στη συνάντηση της Παρασκευής ότι θα επέτρεπε στους συμμάχους να στείλουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Ωστόσο, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γερμανία είναι απίθανο να λάβει απόφαση την Παρασκευή και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γερμανικών αρμάτων μάχης: Το Leopard 1, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960, και το πολύ βελτιωμένο μοντέλο Leopard 2. Η ίδια η Γερμανία διαθέτει μόνο περίπου 15 άρματα μάχης Leopard 2 που θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Διχασμένη η Κυβέρνηση Σολτς για τα τανκς
Η κυβέρνηση του κ. Σολτς είναι διχασμένη στο θέμα: οι εταίροι του στον συνασπισμό, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τάσσονται υπέρ της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ενώ πολλοί από τους αριστερόστροφους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου- είναι εδώ και καιρό διστακτικοί, ιδίως όσο οι ΗΠΑ αρνούνται να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης Abrams.
Τον Απρίλιο, ο κ. Σολτς πρότεινε ότι η αποστολή οποιωνδήποτε δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι ανησυχίες του έχουν έκτοτε υποχωρήσει, είπαν δύο βοηθοί, επίσης επειδή μια ευρεία, παγκόσμια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, καταδίκασε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο κ. Σολτς παραμένει επιφυλακτικός. Ερωτηθείς την Τετάρτη γιατί διστάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο την Τετάρτη, ο κ. Σολτς δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι ανησυχεί μήπως η σύγκρουση στην Ουκρανία μετατραπεί σε παγκόσμια πυρκαγιά.
«Οι Ουκρανοί μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας στον θαρραλέο αγώνα τους, αλλά είναι επίσης σαφές ότι θέλουμε να αποφύγουμε να εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Scholz.