Ραμζάν Καντίροφ και Γεβγκένι Πριγκόζιν τάχθηκαν κατά της απαγόρευσης των γενειάδων στον ρωσικό στρατό, μια πρόταση που έκανε ο Βίκτορ Σομπόλεφ, βετεράνος αντιστράτηγος.
Μπορεί η διαφωνία να φαίνεται ότι είναι ένας πόλεμος για τις… τρίχες, ωστόσο Καντίροφ και Πριγκόζιν επιδιώκουν να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο στην πολιτική ζωή της Ρωσίας και διατυπώνουν άποψη για όλα. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες πολλά Μέσα καταγράφουν την όχι και τόσο υπόγεια σύγκρουση ανάμεσα στη Wagner του Πριγκόζιν και τον τακτικό στρατό της Ρωσίας σχετικά με την κατάληψη του Σολεντάρ.
Πώς ξεκίνησε η νέα διαμάχη
Για να επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα με τις γενειάδες, όλα ξεκίνησαν με μια συνέντευξη του Σομπόλεφ στο RBC. Εκεί, ο βετεράνος αντιστράτηγος και μέλος της Βουλής της Ρωσίας υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης των γενειάδων, των προσωπικών smartphone και των τάμπλετ ως «ένα βασικό κομμάτι της στρατιωτικής πειθαρχίας».
Γράφοντας στο Telegram, ο γενειοφόρος Καντίροφ, ο οποίος έχει μιλήσει ξανά και ξανά για τον ρόλο των στρατευμάτων του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραψε: «Προφανώς, ο αντιστράτηγος Βίκτορ Σομπόλεφ έχει πολύ ελεύθερο χρόνο… Αφού δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να ξαναδιαβάσει τον στρατιωτικό κώδικα δεοντολογίας».
Ο Καντίροφ χαρακτήρισε τα σχόλια του Σομπόλεφ «ξεκάθαρη πρόκληση», λέγοντας ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στρατιώτες του διατηρούν γένια ως μέρος του θρησκευτικού τους καθήκοντος.
Ο επικεφαλής της Wagner, Πριγκόζιν, του οποίου η ρήξη με το υπουργείο Άμυνας πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις την τελευταία εβδομάδα, χαρακτήρισε τα σχόλια του Σομπόλεφ «παράλογα» και «αρχαϊσμούς από τη δεκαετία του 1960».
Ο Καντίροφ και ο Πριγκόζιν, των οποίων οι δυνάμεις στην Ουκρανία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα από την ανώτατη διοίκηση, έχουν γίνει πιο ευθείς στην κριτική τους προς τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας υπέστησαν μια σειρά από αλλεπάλληλες ήττες το φθινόπωρο.
Οι δύο άνδρες έχουν σχηματίσει μια σιωπηρή συμμαχία, ενισχύοντας ο ένας την κριτική που ασκεί ο άλλος στην ηγεσία του στρατού και ζητώντας κλιμάκωση του πολέμου.