Η προστασία του Υμηττού και των ορεινών όγκων της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Forum με τίτλο «Ο δεκάλογος σωτηρίας των δασών μας – Η επόμενη ημέρα», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).
Με ένα βίντεο με εικόνες από τον Υμηττό, έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 2ου Forum. Σε αυτό αναφέρθηκαν εκτενώς οι δράσεις και το έργο που έχει κάνει ο Σύνδεσμος πάνω στο βουνό αναφορικά με την οχύρωσή του, την πιστοποίηση των μονοπατιών αλλά και τις εκπαιδευτικές δράσεις των μαθητών.
Οικοδεσπότες του Forum ήταν οι 10 δήμαρχοι των πόλεων που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού ενώ υπενθυμίζεται πως η αυτοδιοικητική – περιβαλλοντική εκδήλωση θα συνεχίσει και σήμερα τις εργασίες της με 10 τραπέζια διαλόγου, με στόχο την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων, συνδιαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης ημέρας.
Παρουσία υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, δημάρχων, εκπροσώπων φορέων και εθελοντών, ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος ξεκίνησε την ομιλία του με ένα στίχο από το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει ένα μυστικό». «Κι αυτό το μυστικό δεν είναι άλλο από αυτό το μικρό αυτοδιοικητικό θαύμα που ακούει στην αγάπη των 10 δήμων για τον Υμηττό και το περιβάλλον. Ο δεκάλογος που κατατέθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια του 1ου Forum μας έφερε πιο κοντά. Κάποιες από τις προτάσεις ήδη τις… τρέχουν τα υπουργεία, κάποιες άλλες τις μελετάμε. Αυτό το 1ο Forum γέννησε το 2ο».
Μέτρα
Ο Γ. Κωνσταντάτος τόνισε πως το περιβάλλον και το δάσος δεν έχει χρώμα και ιδεολογίες. «Το ζητούμενο είναι ότι αποδείξαμε πως όταν το κράτος παρέχει τα εργαλεία, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και να παράγουμε έργο. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι μια ψωροκώσταινα που επαιτεί. Είναι αυτονόητη υποχρέωση να στηρίζεται γιατί εκφράζει την τοπική κοινωνία. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο».
Κατά τη διάρκεια του Forum, στα τραπέζια διαλόγου θα… πέσουν θέματα, όπως ο «έξυπνος» Υμηττός, η υλοποίηση πρότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΣΠΑΥ σε 48 σχολεία γύρω από το βουνό καθώς και σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την πολιτική προστασία των δήμων και του Υμηττού, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Μάλιστα, ειδική αναφορά έκανε στους εθελοντές, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «ο Υμηττός δεν υπάρχει και δεν υφίσταται εάν οι εθελοντές δεν είναι μέσα άγρυπνοι φρουροί για να προστατεύσουν το βουνό», προσθέτοντας πως ο πρώτος εξοπλισμός για τους 1.200 ενεργούς εθελοντές θα δοθεί το επόμενο διάστημα.
Κλιματική κρίση
Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Κλιµατικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε πως η πολιτική προστασία και η κλιματική κρίση δεν έχουν ιδεολογία, «γι’ αυτό και θα πρέπει να αφήσουμε τις συγκρούσεις σε αυτόν τον τομέα».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς αποκάλυψε πως από τότε που υπάρχει Υμηττός και από τότε που υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος, το βουνό δεν είχε καθαριστεί ποτέ. «Ενα χρόνο μετά το 1ο Forum, καθαρίσαμε 2.500 στρέμματα στον Υμηττό, βγάλαμε συσσωρευμένη καύσιμη ύλη, διανοίξαμε και διαπλατύναμε 90 χλμ. δασικών δρόμων, απομακρύναμε αυθαίρετες κατασκευές και τακτοποιήσαμε πυροφυλάκια».