Στη Βουλή μεταφέρεται η σύγκρουση για το «καυτό» ζήτημα των υποκλοπών αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Από χθες «οργιάζουν» οι φήμες για κατάθεση πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βρίσκεται στη Βουλή αφού περιοδεύει στην Κρήτη.
Από την Κουμουνδούρου δεν επιβεβαιώνουν την κατάθεση της πρότασης μομφής, ωστόσο έχουν ζητήσει από όλους τους βουλευτές να είναι παρόντες στο κοινοβούλιο στις 12:00 το μεσημέρι αφού θα συζητηθεί και το ζήτημα της άρσης ασυλίας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση.
Γεραπετρίτης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής
Ακολούθως, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάθεση της πρότασης μομφής.
Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τα ονόματα όσων τεκμηριωμένα κατά την ΑΔΑΕ βρέθηκαν στον κοριό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής, τόνισε ότι αυτή είναι «καλοδεχούμενη». Μάλιστα, είπε ότι «θα ευγνωμονούμε τον Τσίπρα» καθώς, όπως εξήγησε, θα δοθεί ευκαιρία να «συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες».
Ανέβασε τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας
Από χθες, μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους.
«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις έτσι και αλλιώς αμετάθετες πολιτικές ευθύνες του. Και οφείλει να πράξει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκή χώρα, σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στη σημερινή συζήτηση της Βουλής.
«Εγκληματικό δίκτυο»
«Επισκέφθηκα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, την πρωτοφανή αυτή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο. Από ένα εγκληματικό δίκτυο, θα έλεγα εγώ, που λειτουργούσε όμως εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.
Και πλέον δεν μιλάμε με βάση κάποιες εικασίες ή στη βάση κάποιων δημοσιευμάτων. Πλέον μιλάμε με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλεξε η κατά το Σύνταγμα αρμόδια Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατά τους ελέγχους που διενήργησε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτές οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη και εποπτεία της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια Εισαγγελέα, την κα Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών».
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας: «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή. Εγώ θέλω να κλείσω όμως με ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Το φως της αλήθειας ήδη νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Και είναι βέβαιο ότι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη θα επικρατήσουν τελικά στον τόπο μας».
Αντιδράσεις κι από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Για το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων αντέδρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δύο υποχρεώσεις: «Να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου και την εθνική ασφάλεια και να προκαλέσει την ενημέρωση της Επιτροπής».
«Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών», συμπλήρωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι τα στοιχεία είναι πάρα πολύ σοβαρά και ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καλώς τα έθεσε υπ’ όψιν του Προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών.
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις – ούτως ή άλλως δεδομένες – ευθύνες τους», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
Την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε και το ΜέΡΑ25. «Η επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τα κόμματα όπως εκ του νόμου οφείλει και όπως ζήτησε μόλις χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αντί λοιπόν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με απύθμενο θράσος να ζητάει και τα ρέστα, να απολογηθεί η Κυβέρνηση για το δικό της πολιτικό αλλά και δημοκρατικό, όχι απλώς ατόπημα, αλλά την εκτροπή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης.