Κουεντίν Χάλις, Ρίνκι Χιτζικάτα, Τάλον Γκρικσμπουρ, Γιάνικ Σίνερ και Γίρι Λεχέτσκα. Τα «θύματα» του Στέφανου Τσιτσιπά στον δρόμο για τα προημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν. Μια διαδρομή, γεμάτη με πολύ εντυπωσιακές εμφανίσεις και σπουδαίες νίκες.
Μια διαδρομή, που… τερματίζει στο πάνθεον του παγκοσμίου τένις. Εκεί που θέλει να βρίσκεται ο Ελληνας τενίστας την 29η Ιανουαρίου. Εκεί όπου ονειρευόταν να βρεθεί από μικρός. Στη μέση της Rod Laver Arena να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο. Ένα τρόπαιο που θα τον μετατρέψει σε θρύλο του αθλήματος, καθώς εάν καταφέρει να πάρει τον τίτλο στη Μελβούρνη, εκτός από το πρώτο του Grand Slam θα πανηγυρίσει επίσης για πρώτη φορά στην καριέρα του την άνοδο στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ATP!
«Φυσικά και είμαι ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο», είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο Στέφανος Τσιτσιπάς, δείχνοντας πνευματικός έτοιμος να σηκώσει το βάρος του φαβορί, ενώ μετά την επιβλητική νίκη που πέτυχε απέναντι στον Γίρι Λεχέτσκα, ο Ελληνας τενίστας τόνισε ότι αισθάνεται υπέροχα και παίζει το καλύτερο τένις της καριέρας του. «Αισθάνομαι υπέροχα με το τένις μου. Δεν νομίζω πως έχω αισθανθεί έτσι εδώ και πολύ καιρό. Είμαι πολύ χαρούμενος κάθε φορά που βγαίνω στο γήπεδο. Είμαι χαρούμενος που παίζω τένις, υπάρχει όλη αυτή η δυναμική που με κάνει διψασμένο και να θέλω να πετύχω πράγματα».
Ο Στέφανος το λέει. Δεν φοβάται. Τίποτα και κανέναν. Βρίσκεται στη Μελβούρνη για να πάρει τον τίτλο. Εχει κάνει παραπάνω από τη μισή δουλειά, για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο του. Όμως, γνωρίζει ότι έχει μπροστά του ακόμα δύο μεγάλες μάχες να δώσει. Στα ημιτελικά με τον Κάρεν Κατσάνοφ και πιθανότατα στον τελικό με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Τα δύο βήματα που του έχουν απομείνει για να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του παγκοσμίου τένις και να μπει στο κλειστό κλαμπ των No.1.
Φέτος, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κάτι που δεν είχε τις προηγούμενες χρονιές. Κάτι που τον κάνει… ανίκητο: Σταθερό backhand. Όλα τα χρόνια που αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο οι αντίπαλοί του τον «χτυπάνε» στο backhand. Το one hand backhand είναι εντυπωσιακό στα δικά μας μάτια, αλλά ένα πάρα πολύ δύσκολο και ριψοκίνδυνο χτύπημα για τον ίδιο.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες το backhand ήταν το αδύνατο σημείο του Στέφανου. Σε κάθε χτύπημα που έκανε ο Τσιτσιπάς υπήρχαν πολλές πιθανότητες λάθους. Είτε να οδηγηθεί σε αβίαστο λάθος, που θα δώσει κατευθείαν τον πόντο στον αντίπαλό του, είτε να δώσει μια κοντή και αναιμική επιστροφή, την οποία θα εκμεταλλευτεί ο αντίπαλός του. Μπαλιές με τις οποίες ο τενίστας που βρισκόταν απέναντί του είτε έπαιρνε το πάνω χέρι στα ράλι και τον οδηγούσε αυτομάτως σε θέση άμυνας, είτε τελείωνε απευθείας τον πόντο με winner.
Φέτος, αυτό έχει αλλάξει. Ο Στέφανος έχει βελτιώσει πάρα πολύ το backhand του. Αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά των αναμετρήσεων που έχει δώσει μέχρι τώρα ο Ελληνας τενίστας στο Αυστραλιανό Οπεν. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με τον Κουεντίν Χάλις έκανε μόλις 4 αβίαστα λάθη με το backhand. Στο ματς του δεύτερου γύρου με τον Ρίνκι Χιτζικάτα είχε 6 αβίαστα λάθη με το backhand, ενώ στον αγώνα του τρίτου γύρου με τον Τάλον Γκρίκσπουρ είχε 7. Στον τέταρτο γύρο με τον Γιάνικ Σίνερ (σ.σ το ματς πήγε στα πέντε σετ), είχε 25, αλλά και πάλι ήταν λιγότερα από τα αβίαστα λάθη που έκανε με το forehand (27). Στα προημιτελικά με τον Γίρι Λεχέτσκα είχε 10 με το backhand και 16 με το forehand.
Σε όλα τα παιχνίδια που έδωσε μέχρι τώρα τα αβίαστα λάθη με το backhand ήταν λιγότερα σε σχέση με τα αβίαστα λάθη που έκανε το forehand. Ο Ελληνας τενίστας δούλεψε πάρα πολύ σκληρά στην προετοιμασία για να βελτιώσει το backhand του και τα κατάφερε. Στο παιχνίδι με τον Γίρι Λεχέτσκα ο Στέφανος ήταν πραγματικά αλύγιστος. Δεν… ένιωθε τίποτα.
Ο Τσέχος, έχοντας φυσικά πάρει ανάλογες οδηγίες από την ομάδα του, χτύπαγε συνεχώς το backhand του Τσιτσιπά. Χτύπημα στο χτύπημα. Ξανά και ξανά στην αριστερή πλευρά του Ελληνα τενίστα. Περίμενε το λάθος. Μάταια. Ο Στέφανος έβγαζε το ένα backhand μετά το άλλο. Με σταθερότητα. Με δύναμη. Με σωστό placement. Πάρα πολλές φορές μάλιστα ο συμπατριώτης μας γύριζε σαν… μπαλαρίνα το σώμα του και από θέση άμυνας έβγαινε αμέσως στην επίθεση, τελειώνοντας τους πόντους με inside out και inside in χτυπήματα.
Το σταθερό backhand μπορεί να οδηγήσει τον Στέφανο στο βαρύτιμο τρόπαιο και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ξέρει ότι έχει όλα όσα χρειάζονται για να βρεθεί στο Νο.1 του κόσμου και να κάνει περήφανους όλους τους Ελληνες. Γνωρίζει, όμως, ότι για να τα καταφέρει πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένος. Με χαμηλά το κεφάλι, αλλά με τσαμπουκά, πείσμα, πάθος, μαγκιά και αρχοντιά. Σαν αυτή που έβγαλε στα προηγούμενα παιχνίδια. Εκανε τα πέντε από τα επτά βήματα. Αλλά δύο χρειάζεται…