Η 1η Φεβρουαρίου, η ημέρα που δολοφονήθηκε άγρια ο Άλκης Καμπανός, άλλαξε για πάντα τη ζωή τους. Σοκαρίστηκαν, θύμωσαν, τρόμαξαν, έκλαψαν, όμως παρά τη θλίψη τους, αποφάσισαν να δράσουν. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς, αποφάσισαν να δημιουργήσουν γκράφιτι σε μεγάλη κλίμακα, στον τοίχο του σχολείου τους, στο οποίο ο Άλκης, με ένα υπέροχο φωτεινό χαμόγελο, προστατεύει παιδιά που φορούν τις φανέλες όλων των ομάδων.
«Ήταν αδύνατο για όλους μας, να δεχτούμε ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του μ’ αυτόν τον τρόπο. Ακόμη όμως πιο δύσκολο ήταν να αποδεχτούμε ως δάσκαλοι ότι νέα παιδιά, που θα μπορούσαν να είναι και μαθητές μας, ήταν ικανοί να προβούν σε μια τόσο αποτρόπαια πράξη», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς Μαρία Καπόγιαννη και εξηγεί πως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, θεώρησε πως ήταν υποχρέωση και καθήκον της να δράσει άμεσα.
«Μια οικογένεια θρηνεί αναίτια»
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας τοιχογραφίας στο σχολείο, για να θυμίζει σε όλους μας ότι η ευτυχία, η χαρά, βρίσκεται μέσα από υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και όχι μέσα στην ένταση των οπαδικών συμφερόντων και συγκρούσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι ένα παιδί χάθηκε και μια οικογένεια θρηνεί αναίτια», λέει συγκινημένη.
Παράλληλα, όπως λέει, στο σχολείο, συντονισμένα και με εκπαιδευτικά προγράμματα υπενθυμίζουν στους μαθητές ότι η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται στην κορυφή του αξιακού συστήματος και ότι κάθε μορφή βίας είναι όχι μόνο καταδικαστέα, αλλά και έξω από το πλαίσιο οποιασδήποτε κοινωνικής συναναστροφής.
Δείτε το γκράφιτι
Να μην ξεχαστεί η δολοφονία του Άλκη
Στην προσπάθειά τους αυτή, αρωγός είναι ο Αλέξανδρος Τσιμπιλής, ο εμπνευστής και δημιουργός της «Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη», που έχει ως στόχο να μην ξεχαστεί η δολοφονία του 19χρονου φοιτητή, να αποτελέσει σύμβολο αλλαγής, να υποστηρίξει τα θύματα της οπαδικής βίας και να αλλάξει η οπαδική κουλτούρα στην Ελλάδα.
«Ξέραμε ότι ο πόνος τον οποίο νιώσαμε, πρωτόγνωρος μέχρι τότε, δεν θα μετριαζόταν ποτέ. Έπρεπε να δράσουμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Τσιμπιλής και διευκρινίζει πως η «Δομή», σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων κηδεμόνων και την πολύτιμη εμπειρία και συντονισμό της Urban Act, αποφάσισαν όλοι μαζί να φυτέψουν τους σπόρους της ενσυναίσθησης, του σεβασμού, της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης, με μία καλλιτεχνική τοιχογραφία στην αυλή του σχολείου.
«Να τη βλέπουν τα παιδιά κάθε πρωί»
«Δημιουργούμε αυτή την τοιχογραφία για να τη βλέπουν τα παιδιά κάθε πρωί, κάθε μέρα, και να τους βλέπει και να χαμογελάει ο Άλκης από εκεί ψηλά. Να χαμογελάει γιατί τα παιδιά ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας. Γιατί αλήθεια δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα από το να απολαμβάνεις το σκοράρισμα ενός γκολ στην αυλή του σχολείου, φορώντας την μπλούζα της αγαπημένης σου ομάδας και να πνίγεσαι στις αγκαλιές των φίλων σου και στα χρώματα των δικών του αγαπημένων ομάδων», εξηγεί ο κ. Τσιμπιλής.
«Το πρόγραμμα που εκκινούμε με τη «Δομής 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη», εντάσσεται σε αυτές μας τις προσπάθειες να προβάλουμε με ένα σύγχρονο τρόπο και μέσα από την εικαστική γλώσσα της streetart, που αγγίζει ιδιαίτερα τους νέους, θέματα κοινωνικά και θέματα που μας αγγίζουν όλους», υπογραμμίζει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης από την Urban Act.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο, ο κ. Ιωσηφιδης διευκρινίζει πως «το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης τοιχογραφίας από τον καλλιτέχνη Same84, με θεματική ενάντια στην οπαδική βία και τη βία γενικότερα. Το τελικό προσχέδιο που θα υλοποιηθεί συναποφασίζεται με τη σχολική κοινότητα. Επίσης γίνονται και συμμετοχικές δράσεις με τους μαθητές, όπου δικά τους έργα ή και φράσεις αποτυπώνονται σε χαμηλά σημεία του τοίχου του σχολείου και ζωγραφίζονται από τους ίδιους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ