Για την πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ίωσης, γρίπης και κοροναϊού μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Έχουμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι περιμέναμε και δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία και εκπαίδευση ώστε να μπορέσει το προσωπικό να απαντήσει σε αυτού του είδους τα προβλήματα», σημείωσε η καθηγήτρια μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ερωτηθείσα για τα μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί προηγουμένως, είπε πως, ήταν θέμα επικοινωνίας και η λογική θα ήταν «η πρόληψη με μέτρα προστασίας και εμβόλια», αναφέρθηκε δε και στην ανακοίνωση της Ένωσης Παιδιάτρων για τον μη εμβολιασμό των παιδιών.
Γρίπη: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε
«Χρειάζεται πολύ έρευνα για να δούμε ότι τα παιδιά νοσούν επειδή τα προστατέψαμε πολύ ή λόγω του ότι οι νέοι ιοί είναι διαφορετικοί», είπε στην παρατήρηση για το μήπως τα παιδιά νοσούν τόσο λόγω των μέτρων υπερπροστασίας των προηγούμενων χρόνων.
«Μόνο με μάσκα τα παιδιά στο σχολείο»
Η Αθηνά Λινού τόνισε πως το «κύμα» ιώσεων θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εάν δεν πάρουμε άμεσα κάποια μέτρα. Όπως είπε, τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο μόνο με μάσκα και ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνονται καθημερινά τεστ σε χώρους όπου συγκεντρώνεται κόσμος.
Στο ερώτημα για το αν θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικά τα μέτρα αυτά, απάντησε πως, «είναι σχετικό και θέμα επικοινωνίας η υποχρεωτικότητα των μέτρων. Αλλά το να βάζει κάποιος μάσκα είναι θέμα κατανόησης».
Για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κοροναϊού, τον long covid, είπε πως, «όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει, ωστόσο πρόκειται για φαινόμενο που ούτε μελετήσαμε, ούτε αντιμετωπίσαμε ακόμα».
Και τόνισε ότι, «το εμβόλιο κάνει δύο πράγματα: πρώτον μας προστατεύει άμεσα και το δεύτερο να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα, αφού κατανοήσουμε ποια είναι». «Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και η μάσκα», κατέληξε η Α. Λινού.