Tην ανάγκη να ερευνήσει η Δικαιοσύνη προς κάθε κατεύθυνση όσα κατέθεσε η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, περί φακέλων με χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του εργοδότη της για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε χθες με πρότασή της προς το Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ολγα Σμυρλή. Λίγο προτού πέσει η αυλαία της αποδεικτικής διαδικασίας, η εισαγγελική λειτουργός με την πρότασή της επί της ουσίας ζήτησε να μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης το περιεχόμενο της κατάθεσης της συγκεκριμένης μάρτυρος, όπως αυτό διατυπώθηκε στο πλαίσιο της εν εξελίξει δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, με φόντο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάπα, χαρακτήρισε «πρόωρη» τη σχετική πρόταση, καθώς το θέμα θα τεθεί όταν οι ανώτατοι δικαστές αποσυρθούν σε διάσκεψη προκειμένου να ανακοινώσουν την απόφασή τους για την υπόθεση αυτή, που έχει και πολιτικές διαστάσεις.
«Θα πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτείται από ανώτατους δικαστές και όλοι είμαστε υπεύθυνοι σαν θεματοφύλακες του κύρους της Δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος, για να μην πω αρένα πολιτικών αντιπαραθέσεων. Εδώ, δικάζουμε αδίκημα για παράβαση καθήκοντος ενός πρώην υπουργού. Εχουμε κάποια ευθύνη όταν λέγονται πράγματα για βαλίτσες. Θα ζητήσω να διαβιβαστούν αρμοδίως τα πρακτικά, ώστε αρμοδίως να ελεγχθούν» είπε με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας η Ολγα Σμυρλή.
Στη συνέχεια μάλιστα επισήμανε πως όταν κάποιος λέει τέτοια πράγματα, όπως αυτά που κατατέθηκαν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, θα πρέπει «υπευθύνως και αρμοδίως να πάει να τα καταθέσει, και να μην τα λέει μόνο για δημιουργία εντυπώσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν τελικά το Ειδικό Δικαστήριο ακολουθήσει την εισαγγελική πρόταση και αποφασίσει να στείλει τα πρακτικά στον εισαγγελέα, θα ανοίξει νέος κύκλος έρευνας προς κάθε κατεύθυνση για τη διαπίστωση τυχόν αυτεπαγγέλτως αξιοποίνων πράξεων.
Σε κάθε περίπτωση καθοριστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις για το «κεφάλαιο» αυτό, που άνοιξε με την κατάθεση της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα, θα έχει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Δήλωση
Από την πλευρά του πάντως ο Χρήστος Καλογρίτσας, με δήλωσή του που προσκόμισαν χθες στο δικαστήριο οι δικηγόροι του Ανδρέας Λοβέρδος και Αγγελος Καραχάλιος, γνωστοποίησε πως δεν θα εμφανιστεί προκειμένου να απολογηθεί, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του.
«Από την πρώτη μέρα της έναρξης της διαδικασίας σε αυτήν εδώ την αίθουσα είχα δηλώσει ότι θα «είμαι παρών στο Δικαστήριό Σας για να πω την αλήθεια. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό Σας» είχα πει. «Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια». Από αυτή τη θέση είμαι αμετακίνητος. Και με αυτή τη θέση πορεύτηκα εγώ και οι συνήγοροί μου έως σήμερα ενώπιόν σας. Είναι απόφαση ακριβής τιμής για μένα. Στη διάθεση του σεβαστού Σας Δικαστηρίου υπάρχουν οι μαρτυρίες, υπάρχουν τα έγγραφα, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην ανάκριση, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά, των οποίων την ύπαρξη κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο επιχειρηματίας.
Ενστάσεις
Στο μεταξύ χθες το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε τις ενστάσεις που υπέβαλε ο πρώην υπουργός αποφασίζοντας ότι τα τηλεφωνικά μηνύματα που προσκόμισε ο Χρ. Καλογρίτσας είναι νόμιμα αποδεικτικά μέσα. Ομόφωνα επίσης έκρινε ότι είναι κρίσιμα για τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης και δεν συντρέχει λόγος πλαστότητας και απορρίπτει τις ενστάσεις των κατηγορουμένων.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την εξέταση του πρώην υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης. H δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου με την αγόρευση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου.