Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά συνεχίζει να «μυρίζει μπαρούτι». Την Πέμπτη τα Τουρκικά ΜΜΕ είχαν επιδοθεί σε μία κατά μέτωπο επίθεση κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε στην προκλητική δήλωση Ερντογάν για το γιουρούσι, λέγοντας πως «κάθε γιουρούσι που επικαλούνται μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη οπισθοχώρηση προς την αφετηρία του».
Η επίθεση κατά Μητσοτάκη συνεχίζεται και σήμερα (27/01) με το CNN Turk να αναφέρει πως «Ο Μητσοτάκης για άλλη μια φορά έβαλε στο στόχαστρο του την Τουρκία και έκανε αναφορά στις συνομιλίες Τουρκίας-HΠΑ για τα F-16».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μητσοτάκης, σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά, τόνισε πως μέχρι το τέλος του 2024 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα 24 γαλλικά μαχητικά Rafale και ανακοίνωσε πως τώρα σειρά έχει η αγορά των 20 F-35. Ακόμη, 83 μαχητικά F-16 της Ελλάδας θα εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο Block 70 Viper. Το κόστος της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2017 φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.
Γιατί ο Ερντογάν εμμένει στην κόντρα με την Ελλάδα
Η κόντρα Τουρκίας – Ελλάδας εξηγείται για τουλάχιστον πέντε λόγους.
Η σταδιακή αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο, οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον και η στήριξη της χώρας μας σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας αλλά και το πάγωμα από ΗΠΑ για την απόκτηση F-16 , είναι οι βασικότεροι λόγοι που έχουν κάνει έξαλλο τον Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να βλέπει την πλάτη των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις.
Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους του τάζοντας τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να διεκδικήσει με αξιώσεις μία ακόμη προεδρική θητεία.
Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς την Τουρκία
Πέρα από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο Ερντογάν καταβάλλει κάθε προσπάθεια να κλείσει την συμφωνία με τα F16 προκειμένου να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες. Παρόλα αυτά έλαβε ένα αυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε ότι «η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».
Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πλήρης επιβεβαίωση για το σκηνικό με τον Πομπέο
Το περιστατικό που αναφέρει δημοσίευμα του «Stern» με τον Πομπέο, έρχονται να επιβεβαιώσουν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ιμπραήμ Καλίν. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε σχετικά με το περιστατικό του Μάικ Πομπέο, ότι: «Υπήρξε η συνάντηση του προέδρου μας με τον Πενς τετ-α-τετ πριν από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δυο χωρών. Κι ενώ εγώ και ο Πομπέο μαζί με άλλους συνεργάτες περιμέναμε σε κάποιο άλλο γραφείο είδαμε πως ο Πομπέο ενοχλήθηκε επειδή η συνάντηση είχε μεγαλύτερη διάρκεια».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τον Πομπέο ότι αυτός χάλασε τις ισορροπίες που υπήρχαν ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο. «Αυτοί ήταν που χάλασαν τις ισορροπίες στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Κι ο ίδιος επειδή στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος θέλει την υποστήριξη του ελληνικού λόμπι και γι’ αυτό τα γράφει αυτά.
Σε όσα αναφέρονται υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες, υπερβολές και δείχνει πως ήταν τόσο ανέντιμοι και διπρόσωποι. Με αυτό το άτομο αναγκαστήκαμε μαζί του να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη των σχέσεων. Είδαμε πόσο ανειλικρινής και διπρόσωπος.
Νομίζω ο πρώην ομόλογος μου Μάικ Πομπέο έγραψε αυτό το βιβλίο για την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία. Έτσι πιστεύω. Για τους ισχυρισμούς που αναφέρατε υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες και το λέω με διπλωματική γλώσσα εσείς μπορείτε να πείτε και ‘ψέμα’. Υπάρχει υπερβολή, και υπάρχει παραπληροφόρηση καθώς η υποστήριξη της τρομοκρατίας είναι ποινικό αδίκημα στις ΗΠΑ και προσπαθεί να την αποφύγει».