Φτάνοντας στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Οκτώβριο του 2022, ο Ρίσι Σούνακ είχε υποσχεθεί να κυβερνήσει με «επαγγελματισμό, ακεραιότητα και υπευθυνότητα».
Και εντούτοις, ένα επίμονο άρωμα σκανδάλου αιωρείται πάνω από το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα. Δεν είναι μόνο το πρόστιμο που επέβαλε στις 20 Ιανουαρίου η αστυνομία στον Σούνακ επειδή δεν φορούσε ζώνη μέσα στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο.
Είναι και τα συνολικά τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο καταγγελιών. Ενας, ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, παραιτήθηκε μόλις 15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπειτα από καταγγελίες για εκφοβισμό. Κι ένας δεύτερος, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, και πρόεδρος των Συντηρητικών, Ναντίμ Ζαχάουι, δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις να κάνει το ίδιο – όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από επιφανή στελέχη του κόμματος.
Η εφορία και το πρόστιμο
Ο Ζαχάουι αναγκάστηκε να παραδεχθεί, την Κυριακή, πως είχε μπλεξίματα πέρυσι με την Εφορία. Σύμφωνα με το BBC, χρειάστηκε να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και πέντε εκατομμύρια στερλίνες (5,7 εκατομμύρια ευρώ) επειδή δεν δήλωσε σωστά τα εισοδήματά του, μετά τη μεταβίβαση του μεριδίου του στην εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας είναι συνιδρυτής. Φαίνεται όμως πως αυτό το τεράστιο πρόστιμο το διαπραγματεύτηκε το καλοκαίρι του 2022, όταν ήταν… υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος δεν αρνείται αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι η διαφορά του με την Εφορία προκλήθηκε από ένα «επιπόλαιο και μη σκόπιμο λάθος». Τη Δευτέρα, ο Σούνακ αναγκάστηκε να ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον ανεξάρτητο σύμβουλό του σε θέματα δεοντολογίας.
Προχθές, κατά την Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, άκουσε τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να του λέει πως το γεγονός ότι δεν αποπέμπει τον Ζαχάουι δείχνει «πόσο απελπιστικά αδύναμος είναι». Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις βουλευτές των Συντηρητικών αποφαίνονταν δημόσια πως είναι αδύνατο να παραμείνει ο Ζαχάουι στο πόστο του.