Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ξεκάθαρα στο χέρι του Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το «πάγωμα» των διαδικασιών ένταξης από την πλευρά της Σουηδίας, ο Τούρκος Πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «σπάσει» στα δύο την ψήφο του, αφήνοντας την Φινλανδία να μπει στην Συμμαχία.
Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι από την μία θέλει να δείξει στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ πως δεν μπλοκάρει την επέκταση της συμμαχίας, ενώ από την άλλη θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα της δυσαρέσκειας του, όταν κατά την διάρκεια μίας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.
Ποια η απόφαση Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία μπορεί να απαντήσει «διαφορετικά» στην προσπάθεια της Φινλανδίας να μπει στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα «σοκάρει» τη Σουηδία».
«Μπορεί να απαντήσουμε διαφορετικά στη Φινλανδία εάν χρειαστεί. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν απαντήσουμε διαφορετικά στη Φινλανδία. Αλλά η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος», είπε ο Ερντογάν σε συνάντηση με νέους στην επαρχία Μπιλετσίκ της χώρας.
Η Άγκυρα έδωσε μια λίστα 120 ατόμων στη Σουηδία για έκδοση στην Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Πρέπει να εκδώσετε αυτούς τους τρομοκράτες για να μπορέσετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ».
Οι προβλέψεις του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και των δύο χωρών
Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία.
Στο μνημόνιο, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να μην παρέχουν υποστήριξη στις YPG/PYD και FETO, να αποτρέψουν όλες τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών ομάδων, την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία, να εισαγάγουν νέα νομοθεσία για την τιμωρία τρομοκρατικών εγκλημάτων και να μην εφαρμόσουν εθνικά όπλα εμπάργκο μεταξύ των τριών χωρών.
Το «πάγωμα» της διαδικασίας ένταξης από την Σουηδία
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τομπίας Μπίλστρομ ανέφερε πως «Οι συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχουν ανασταλεί. Προσπαθούμε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου».
Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Μπίλστρομ, σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί. Τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ξανά και σημείωσε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι.
Η προφητική δήλωση του Φινλανδού ΥΠΕΞ
«Η Φινλανδία θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία», δήλωσε την Τρίτη (24/01) για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του αφού ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα το πράσινο φως στη σουηδική υποψηφιότητα.
Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters, ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα. «Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε», απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.
Τι αναφέρει Τούρκος αναλυτής
Σύμφωνα με το CNN Turk, ένας Τούρκος αναλυτής ανέφερε πως «Πιστεύω ότι έχουν εμπλοκή οι ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές. Ακόμα και αν η Σουηδία το θελήσει πλέον, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει.
Ο ίδιος, ανέφερε: «Η Τουρκία είναι η χώρα – κλειδί. Είπαμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αν δεν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Σουηδία δεν κατάφερε να φτάσει ούτε κάπου κοντά στη γραμμή που χαράξαμε.
Είναι καθαρό τι χρειάζεται να κάνει η Σουηδία. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Η Σουηδία προσπάθησε απλώς να μπει στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινής γνώμης λέει όχι. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές».