Οργή έχει ξεσπάσει για ακόμα μια φορά στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατο του Τάιρ Νίκολς, στο Μέμφις, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο, λίγες μέρες μετά τη βίαιη σύλληψή του.
Κύμα διαδηλώσεων απλώνεται σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα αφότου το βίντεο του ξυλοδαρμού του από αστυνομικούς είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ εν μέσω του κοινωνικού αναβρασμού η πολιτεία του Τενεσί αποφάσισε να διαλύσει μια για πάντα την ειδική μονάδα Scorpion, μέλη της οποίας ήταν και οι πέντε αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Νίκολς.
Τάιρ Νίκολς: Μέλη της ομάδας «Scorpion» οι πέντε αστυνομικοί – Ανακοινώθηκε η διάλυσή της
Μια ανάλυση των New York Times διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί έδωσαν δεκάδες αντιφατικές και ανέφικτες εντολές στον Νίκολς.
Όταν ο Νίκολς δεν μπορούσε να συμμορφωθεί —και ακόμη και όταν το κατάφερε— οι αξιωματικοί απάντησαν με κλιμακούμενη δύναμη.
Η ανασκόπηση του διαθέσιμου πλάνου διαπίστωσε ότι οι αξιωματικοί έδωσαν τουλάχιστον 71 εντολές κατά τη διάρκεια των 13 λεπτών προτού αναφέρουν μέσω ασυρμάτου ότι ο Νίκολς ήταν επίσημα υπό κράτηση.
Οι εντολές εκδόθηκαν σε δύο τοποθεσίες, το ένα κοντά στο όχημα του Νίκολς και το άλλο στην περιοχή όπου είχε καταφύγει και όπου θα τον ξυλοκοπούσαν άγρια. Οι εντολές ήταν συχνά ταυτόχρονες και αντιφατικές.
Οι αξιωματικοί διέταξαν τον Νίκολς να δείξει τα χέρια του ακόμα κι όταν του κρατούσαν τα χέρια. Του είπαν να πέσει στο έδαφος ακόμα κι όταν ήταν κάτω και τον διέταξαν να επανατοποθετηθεί ακόμα και όταν είχαν τον έλεγχο του σώματός του.
«Ελπίζω να τον τσακίσουν στο ξύλο»
Οι ειδικοί λένε ότι οι ενέργειες των αστυνομικών του Μέμφις ήταν ένα κραυγαλέο παράδειγμα ενός μακροχρόνιου προβλήματος στην αστυνόμευση στο οποίο οι αστυνομικοί τιμωρούν σωματικά τους πολίτες για αντιληπτή ασέβεια ή ανυπακοή – μερικές φορές αποκαλούμενη «περιφρόνηση του αστυνομικού». Η πρακτική ήταν διαβόητα διαδεδομένη πριν από δεκαετίες.
Για να μετριαστεί η πιθανότητα κλιμάκωσης και σύγχυσης κατά τη διάρκεια των αστυνομικών συγκρούσεων, η σημερινή εκπαίδευση της αστυνομίας συνήθως απαιτεί από έναν μόνο αξιωματικό στο σημείο να εκδίδει σαφείς και συγκεκριμένες εντολές. Απαιτεί επίσης από τους αστυνομικούς να ανταποκρίνονται επαγγελματικά και αναλογικά σε κάθε αντιληπτή πράξη περιφρόνησης.
Αλλά η ανασκόπηση των Times δείχνει ότι οι αξιωματικοί έκαναν το ακριβώς αντίθετο, ξανά και ξανά.
Από τα διαθέσιμα πλάνα δεν φαίνεται κανένα σημάδι ότι οι παρόντες αστυνομικοί επενέβησαν για να σταματήσουν την επιθετική χρήση βίας. Αν μη τι άλλο, δείχνει το αντίθετο.
Κάποια στιγμή, το βίντεο απαθανάτισε έναν αστυνομικό να λέει «Ελπίζω να τον τσακίσουν στο ξύλο» μετά την προσπάθεια του Νίκολς να διαφύγει από τη σκηνή.
Η ανάλυση των Times βασίζεται σε πλάνα από κάμερες της αστυνομίας και κάμερες δρόμου που κυκλοφόρησε η πόλη του Μέμφις και συγχρονίστηκε από τους Times.
Ακολουθούν τέσσερις βασικές στιγμές κατά τις οποίες οι αξιωματικοί άσκησαν βία στον Νίκολς επειδή δεν συμμορφώθηκε με λανθασμένες εντολές. Αυτά τα βίντεο περιέχουν σκηνές ωμής βίας.
Γιατί οι Μαύροι πέφτουν νεκροί στο Μέμφις;
Οι αστυνομικοί χτύπησαν τον Νίκολς αλύπητα. Στο βίντεο να λέει, «απλώς προσπαθώ να πάω σπίτι», ενω φώναζε την μητέρα του (όπως έκανε ο Τζορτζ Φλόιντ το 2020) παρόλο που βρισκόταν στο σπίτι τους λιγότερο από εκατό μέτρα μακριά. «Μισώ το γεγονός ότι [σ.σ. οι δράστες] ήταν πέντε Μαύροι» είπε σε δηλώσεις της η μητέρα του.
Πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εντοπίσουν παρόμοια επαναλαμβανόμενα μοτίβα αστυνόμευσης που βασανίζουν και σκοτώνουν ανθρώπους που δεν θεωρούνται λευκοί, μέχρι την αρχή της επιβολής του νόμου σε αυτή τη χώρα, γράφουν οι New York Times.
Είναι μια ιστορία που έχει τις ρίζες της σε περιπολίες σκλάβων και πολιτοφυλακές που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των λευκών από την εξέγερση μεταξύ των σκλαβωμένων Μαύρων. Αλλά στο Μέμφις η θλίψη και η καταπίεση που προκύπτουν από αυτά τα συστημικά μοτίβα είναι ιδιαίτερα βαθιά — παρατεταμένη και αντηχώντας, όπως η ραπ, η σόουλ, τα μπλουζ και η ροκ εν ρολ μουσική που έχει δώσει αυτή η πόλη στον κόσμο.
Το 1974 ένας αστυνομικός του Μέμφις καταδίωξε έναν μαύρο 15χρονο που κατηγορήθηκε ότι έκλεψε ένα πορτοφόλι που περιείχε 10 $ και τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, σκοτώνοντάς τον καθώς έφευγε τρέχοντας.
Η υπόθεση πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και έθεσε ένα νόμο που περιορίζει τις δικαιολογίες για πυροβολισμούς αστυνομικών σε υπόπτους που τράπηκαν σε φυγή. Το νεαρό θύμα στην υπόθεση του Μέμφις ονομαζόταν Έντουαρντ Γκάρνερ.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η πόλη ετοιμαζόταν για τη δημοσιοποίηση των αστυνομικών βίντεο με την επίθεση στον Νίκολς, ένας πάστορας του Μέμφις, ο αιδεσιμότατος Earle Fisher , απηύθυνε έκκληση τους τοπικούς και εθνικούς ηγέτες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πατριός του Νίκολς είπε σε έναν δημοσιογράφο πόσο απογοητευτικό ήταν να βλέπεις σε βίντεο αστυνομικούς που μόλις κλωτσούσαν εναλλάξ τον γιο σου και τον χτυπούσαν με ρόπαλα, ενήργησαν τόσο αδιάφορα μετά, σαν να είχαν κάνει το ίδιο πράγμα πολλές φορές στο παρελθόν.
«Δεν είναι παρόμοιο με το πώς το έθνος μας έχει ανταποκριθεί εδώ και αιώνες όταν πρόκειται για αστυνομική βία κατά των Μαύρων;» αναρωτάται η αρθρογράφος των New York Times. «Δεν είναι καιρός, και πάλι, να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε την αστυνομική βία ως ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα; Ή μήπως αυτή θα είναι μια ακόμη στιγμή που η μοχθηρή, ρατσιστική (μπλε) γραμμή που διασχίζει το έθνος μας θα συνεχίσει να είναι τόσο αμερικανική όσο η μηλόπιτα, το μπέιζμπολ και ο Έλβις;» καταλήγει.