Οι καλλιτέχνες προχωρούν «ακόμα πιο δυναμικά στην 48ωρη απεργία» που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 1η και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, καθώς η νομοθετική ρύθμιση, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε χθες στη Βουλή, «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών», υποστηρίζουν στις ανακοινώσεις τους.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), «πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση».
«Τα πτυχία μας εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου»
Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού προσθέτει ότι η ρύθμιση «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε., με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά».
Η τροπολογία «καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό, που θα καθορίσει η υπουργική απόφαση.
»Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.