Με χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης μοιάζουν όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη – τόσο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί, άλλωστε, είχαν προβλέψει ότι η εκ νέου ανάληψη της εξουσίας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ, θα είχε ως συνέπεια την κλιμάκωση της βίας και των συγκρούσεων με τους Παλαιστινίους και τις οργανώσεις τους.
Σε αυτό το φόντο σημειώθηκε η επίθεση του Σαββάτου σε συναγωγή η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους). Ενας ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από αυτήν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τρεις, προτού ο δράστης σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών. Ηταν μια επίθεση που φάνηκε να αποτελεί την απάντηση στην επιδρομή που πραγματοποίησαν την Πέμπτη ισραηλινοί κομάντος στην πόλη Τζενίν, σκοτώνοντας 9 Παλαιστινίους, μαχητές και αμάχους. Ηταν δε η πιο αιματηρή στο εσωτερικό του Ισραήλ τα τελευταία 15 χρόνια (από το 2008), με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση και τις Αρχές.
Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «αποφασιστική απάντηση» και ανήγγειλε μια σειρά μέτρων – αν και ισχυρίστηκε πως δεν επιδιώκει κλιμάκωση. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς και εντός τους, όπως και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων προς τις οικογένειες Παλαιστινίων και Αράβων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους επιθέσεις, καθώς και η ευκολότερη πρόσβαση των ισραηλινών πολιτών σε όπλα. Με βάση αυτές τις αποφάσεις, ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν την Κυριακή στο «σφράγισμα» της οικίας του 21χρονου δράστη της επίθεσης στη συναγωγή, που επίσης βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προαναγγέλλοντας την κατεδάφισή της – κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο γύρο συγκρούσεων.
Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η ένταση και το πολεμικό κλίμα είναι έκδηλα. Απόδειξη είναι και το γεγονός ότι σε άλλο περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο, ένας 13χρονος άνοιξε πυρ σε άλλο σημείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας σοβαρά ένα πατέρα και τον 23χρονο γιο του, προτού δεχθεί και ο ίδιος πυρά διερχόμενων και μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η συνέχεια δόθηκε χθες με τον θάνατο άλλων δύο Παλαιστινίων, σε διαφορετικά επεισόδια, που ανεβάζουν σε 34 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις τάξεις τους από τις αρχές του έτους, καθιστώντας τον Ιανουάριο έναν από τους πιο αιματηρούς μήνες εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του σκότωσαν έναν μαχητή της λιβανέζικης φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και τραυμάτισαν άλλον έναν όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα από τα Υψώματα του Γκολάν.
Πλέον και καθώς αναμένεται στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, όλοι φοβούνται μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας. Κι αυτό, παρά την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προς τις δύο πλευρές να σταματήσουν αυτό το «σπιράλ του θανάτου». Ηδη, άλλωστε, οι πιο ακραίοι και φανατικοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου (ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος και με έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό λόγω του νόμου που περιορίζει την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου) τον πιέζουν να λάβει πιο δραστικά μέτρα. Εφόσον αυτό γίνει, πιθανότατα θα έχει ως συνέπεια την ενεργό εμπλοκή της Χαμάς, η οποία είναι η πιο ισχυρή από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις και ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Το σίγουρο δε είναι ότι ανάμεσα σε όλα τα σημεία αντιπαράθεσης ξεχωρίζουν οι εκατοντάδες εβραϊκοί οικισμοί που ξεφυτρώνουν διαρκώς στα εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ με τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967, με τον αριθμό των κατοίκων τους να υπολογίζεται πλέον σε πάνω από μισό εκατομμύριο.