Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για άμεση διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες προσπερνά το Μαξίμου και, πατώντας στις ανακοινώσεις από το Ζάππειο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως στην απόφαση για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ανεβάζει απότομα τα ντεσιμπέλ της κριτικής. Και ταυτόχρονα καλλιεργεί την εικόνα ότι η κυβέρνηση δεν αποπροσανατολίζεται, αντίθετα ανεβάζει και τους καθημερινούς ρυθμούς της με έργο στη Βουλή αλλά και στον… δρόμο με επαφή με τους πολίτες.
«Εκλογές θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο», επιμένουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της εκκρεμότητες. Ο νομοθετικός προγραμματισμός δεν ανατρέπεται, λένε χαρακτηριστικά από το Μαξίμου, αντίθετα προδιαγράφεται… πυρετός στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Η (προεκλογική) ώρα της Αττικής: Οι ομιλίες, οι… πίτες, τα εγκαίνια γραφείων
Ποια νομοσχέδια έρχονται
Σε άμεση προτεραιότητα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του in, όλα τα νομοσχέδια που αποτελούν ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι αλλαγές για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» (το νομοσχέδιο βγήκε στη δημόσια διαβούλευση), η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής Υδάτων κ.ά.
Επιπλέον νέα νομοθετήματα έρχονται προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη (2 Φεβρουαρίου), ανάμεσά τους η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (bullying).
Το μπλόκο στον Κασιδιάρη και στους ομοίους του
Η αρχή αναμένεται όμως με τη διάταξη – μπλόκο στην κάθοδο προς τις εκλογές «εγκληματικών οργανώσεων», ειδικότερα του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη. Δεν αποκλείεται η νομοθετική ρύθμιση να προωθηθεί στη Βουλή σήμερα ή αύριο, ώστε να ψηφιστεί την Παρασκευή.
Εάν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων χρειαστούν περισσότερο χρόνο, όσο κι αν δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο, η διαδικασία θα απλωθεί για λίγο ακόμη στο χρόνο – το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Κοινή κατανόηση
Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση καταγράφει μια βασική κοινή κατανόηση για το θέμα. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία, όπως ξεκαθάρισε ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απέχει. Και αυτή είναι η μοναδική, αφού κατά τ’ άλλα δεν σκοπεύει να εμφανιστεί σε καμία ψηφοφορία. Ήδη από χθες έγινε σαφές αυτό με την αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».
«Δεν έχει θέσεις, αρκείται σε ακτιβισμό»
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν με νόημα «τί θα κάνει ο κ. Τσίπρας εάν, όταν, έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση θετικά μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας;». Στο πνεύμα αυτό είναι η απάντηση του Μαξίμου στις αποφάσεις της Κουμουνδούρου. «Δεν έχει θέσεις ο κ. Τσίπρας, καμία πρόταση για την επόμενη μέρα. Αρκείται σε ανέξοδο ακτιβισμό, ξέρει μόνο από συνθήματα», έλεγαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες.
Την ίδια μέρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε από το Ζάππειο κατά μέτωπο επίθεση στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Τόκιο έστρεφε τα βέλη του στην εποχή διακυβέρνησης του Τσίπρα. «Κάποια στιγμή, τα ηνία της χώρας ανέλαβε ένα λαϊκιστικό κόμμα, το οποίο απλώς προωθούσε ουτοπικές λύσεις» είπε ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τόλιο. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο τον Ιούλιο του 2015» – όπως πρόσθεσε- «ο προκάτοχός μου και η κυβέρνησή του να φέρουν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, με κίνδυνο πραγματικά να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη».
Σφοδρή αντιπαράθεση
Η αντιπαράθεση εξελίσσεται με σφοδρότητα. Ενδεικτική η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου, δια του πορτ παρόλ Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «γνήσιο εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα», τονίζοντας ότι αμφισβητεί τους «θεσμικούς πυλώνες της ελληνικής Δημοκρατίας».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «μαζέψει μάταια τις ζημιές», που, όπως πιστεύουν, υπέστη στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και να «συσπειρώσει όσο μπορεί» τη βάση του. Όμως τού χρεώνουν πλέον «πρωτοφανή κατρακύλα» – σύμφωνα με τα λόγια κυβερνητικού παράγοντα. Κάτι παραπάνω από αιχμηρή είναι όμως και η στάση του ΠΑΣΟΚ, που ήδη επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ «γκεμπελικές πρακτικές».