Η μεγαλύτερη απεργία της τελευταίας δεκαετίας σημειώνεται στη Βρετανία, καθώς περίπου 500.000 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και οδηγοί τρένων έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας ζητώντας αύξηση των μισθών τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η απεργία που ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη αναμένεται ότι θα επιβαρύνει την οικονομία με το ποσό των 200 εκατ. λιρών ενώ παράλληλα θα αναγκάσει 23.000 σχολεία να βάλουν «λουκέτο», εξαιτίας της κινητοποίησης και των δασκάλων.
Παραλύει ο Δημόσιος τομέας
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την ίδια ημέρα το Συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών, κατά της αντιαπεργιακής νομοθεσίας της κυβέρνησης και της άρνησης να αυξήσει τους μισθούς για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Το συνδικάτο έχει επίσης ορίσει ημερομηνίες για μεταγενέστερες απεργίες, συμπεριλαμβανομένων και υπαλλήλων του Βρετανικού Μουσείου.
Αύξηση 5% στους μισθούς των εκπαιδευτικών
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Σούνακ ανακοίνωσε ότι προσφέρει αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών κατά 5% και υπόσχεται μεγάλες επενδύσεις στα σχολεία, κάτι όμως που δεν ικανοποίησε. «Όσοι από αυτούς δεν καταφέρνουν να βρουν δεύτερη δουλειά, αλλάζουν επάγγελμα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι θα μείνουν στο σπίτι
Εκτιμάται ότι το 85% των δημόσιων σχολείων της Αγγλίας και της Ουαλίας – περίπου 23.000 σχολικά συγκροτήματα συνολικά – αναμένεται να μείνουν κλειστά, με τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους να εξαναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι.
Εκτός από τους γονείς, εκατομμύρια εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να εργαστούν από το σπίτι καθώς δεν θα μπορούν να μεταβούν στη δουλειά τους.
Την ίδια ώρα, τα παιδιά των δασκάλων όπως και αυτών που τάσσονται υπέρ των διαδηλώσεων, κλήθηκαν να φτιάξουν «κουτιά απεργίας» που θα διαθέτουν φαγητό και αναψυκτικά για τους διαδηλωτές. Επιπλέον μαθητές έφτιαξαν πλακάτ με το σύνθημα: «Φορολογήστε τους πλούσιους».
Διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν επίσης για ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Κάτω Βουλή την Τρίτη, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών σε ορισμένους τομείς, με ορισμένους εργαζόμενους να μπορούν να απολυθούν εάν αρνηθούν να εργαστούν όταν τους το ζητήσουν τις ημέρες της απεργίας.
Τα περισσότερα συνδικάτα πραγματοποιούν αρκετές ημέρες απεργιών, ορισμένες, όπως οι σιδηροδρομικοί σιδηρόδρομοι, εδώ και μήνες.
Έπειτα από απεργίες των οδηγών ασθενοφόρων και των νοσηλευτών της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, οι οποίοι ζητούν όχι μόνο αύξηση μισθών, αλλά λένε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν κάνει τις συνθήκες εργασίας σχεδόν αδύνατες.
Απεργούν επίσης οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι ενώ σε απεργία θα προβούν και οι πυροσβέστες τις επόμενες ημέρες.