«Είναι αδιανόητο να αφήνουμε πολίτες να πιστεύουν ότι είναι διέξοδος η ψήφος στους φασίστες», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», σχετικά με την τροπολογία για το «κόμμα Κασιδιάρη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης, στον χαμό των δύο πιλότων στην Ανδραβίδα ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο περιστατικό, το επεισόδιο μεταξύ Άννας Καραμανλή και Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος άρπαξε από τα χέρια της συναδέλφου του τη φωτογραφία που εκείνη έδειχνε στην κάμερα.
«Το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πάρα πολύ τοξικό»
«Καταρχάς είναι ένα απαράδεκτο περιστατικό, τα λόγια περιττεύουν, η εικόνα “μιλά” από μόνη της. Όμως να μην ισοπεδώνουμε τα πράγματα και να μην τα εξισώνουμε. Η κ. Καραμανλή, εξέφρασε μία άποψη, επέλεξε να κάνει κριτική σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Έχουμε δει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές κατά καιρούς. Και ο συνομιλητής της, επειδή δεν του αρέσει η άποψη, επειδή ερεθίστηκε λίγο παραπάνω, της αρπάζει τη φωτογραφία και την πετάει κάτω και κάνει αυτές τις κινήσεις αυτές που κάνει. Δεν είναι πράγματα που μπορεί να τα βάλει κανείς σε οποιαδήποτε ζυγαριά», είπε ο κ. Οικονόμου.
«Το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πάρα πολύ τοξικό όχι με δική μας επιλογή. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν επιδιώκουμε αυτή την ένταση, δεν έχουμε λόγο να επιδιώκουμε αυτή την ένταση. Αντιθέτως θέλουμε να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο αξιών, αρχών λόγων και κυρίως έργων», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Έργων που κάναμε κατά τη διάρκεια της 4ετίας μας και πάνω στην τεκμηριωμένη πρότασή μας για το τι μπορεί να περιμένουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι νέοι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της για την επόμενη μέρα των εκλογών και της νέας 4ετίας. Εκεί θα εστιάσουμε, από την άλλη πλευρά όμως δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να διαχέονται στον δημόσιο διάλογο και βίο, ανυπόστατα πράγματα, συκοφαντίες και κατηγορίες, τακτικές και λογικές που όχι μόνο θίγουν προσωπικότητες και αξιοπρέπειες αλλά πολλές φορές οδηγούν στην απονομιμοποίηση θεμελιωδών λειτουργιών της δημοκρατίας».
«Θέλουμε την καλύτερη δυνατή συναίνεση»
Αναφερόμενος στην τροπολογία για το «κόμμα Κασιδιάρη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε:
«Σε ό, τι αφορά στη ρύθμιση, εμείς με ειλικρίνεια επιδιώκαμε και θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή συναίνεση. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα κόμματα έχουν αυτή τη ρύθμιση από τον Νοέμβριο. Το σώμα, τον κορμό της ρύθμισης την έχουν τα κόμματα από τον Νοέμβριο, προκειμένου να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση», τόνισε.
«Αυτή η ρύθμιση λέει με απλά λόγια, ότι όποιος έχει καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού.
Η ρύθμιση είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν πάει στα ιδεολογικά κίνητρα ή στο οτιδήποτε άλλο. Πατάει σε υφιστάμενη διάταξη υπό την προϋπόθεση της καταδίκης για εγκληματικής οργάνωσης. Όπως σωστά ειπώθηκε, η Βουλή ψηφίζει και η ερμηνεία είναι στην Δικαιοσύνη, στον Άρειο Πάγο, που θα συνεκτιμήσει μία σειρά από πράγματα.
Τρίτον, εδώ δεν χρειάζεται να μπερδεύουμε τα πράγματα ή προσχηματικά να βρίσκουμε διαφωνίες και να προσπαθούμε να φέρουμε κάτι δικό μας για να μην θεωρηθεί ότι συναινούμε σε μία πρωτοβουλία που πήρε κάποιος άλλος».
«Είναι αδιανόητο να αφήνουμε πολίτες να πιστεύουν ότι είναι διέξοδος η ψήφος στους φασίστες»
Συνεχίζοντας, ο κ. Οικονόμου, ανέφερε πως «η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ρύθμιση που περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους που θέλουμε να αποφύγουμε, εάν ρωτήσετε συνταγματολόγους. Για να μην πει ότι συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, φτιάχνουν ένα “πράγμα” που εγκυμονεί όλους τους κινδύνους που θέλουμε να αποφύγουμε.
Είναι υποχρέωσή μας να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του Συντάγματος και να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να διαμορφώσουμε ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο.
Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε λεπτό από την πολιτική μάχη που πρέπει να δίνουμε, είναι αδιανόητο να αφήνουμε πολίτες να πιστεύουν ότι είναι διέξοδος η ψήφος στους φασίστες», κατέληξε.