Παρά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης ν΄ ανάψει το πράσινο φως για την προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς απέρριψε και πάλι την ιδέα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αναφέρει ο Εριχ Βαντ (φωτογραφία, επάνω), γερμανός απόστρατος, πρώην στρατιωτικός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia.
Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τον Σολτς
«Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί»
Για τον κ. Βαντ, στρατιωτικό αναλυτή σήμερα και ειδικό σε θέματα ασφάλειας, εγείρονται ερωτήματα, όπως τονίζει στην ίδια συνέντευξη, για τις επιπτώσεις των γερμανικών στρατιωτικών αποφάσεων στο επίπεδο των σχέσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία καθώς και για το κατά πόσον η επιθυμία του Σολτς να μην κλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία ήταν ειλικρινής, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί και ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος πρέπει ν’ αποφευχθεί», επισημαίνει ο κ. Βαντ, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία θα πρέπει ν’ αποτραπεί και να συνυπάρξει μαζί της (με την Ουκρανία) αργότερα, καθώς είναι μια υπερδύναμη που δεν μπορεί να νικηθεί».
«Η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα διολισθήσει σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο ή σ’ έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» υποστηρίζει ο γερμανός αναλυτής.
Και εξηγεί ότι «στόχος της υποστήριξης θα πρέπει να είναι η εξεύρεση εδαφών για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ρωσία πρέπει να συνυπάρχει με την Ουκρανία σ’ όλες τις περιστάσεις».
«Στόχος των συμφωνιών του Μινσκ ήταν να βρεθεί κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όχι να δοθεί στο Κίεβο μια ευκαιρία» λέει ο κ. Βαντ.
«Υπάρχουν εμπόδια», αλλά…
«Εχω την εντύπωση, δεδομένου του στρατιωτικού μου παρελθόντος, ότι τα τανκς που έχει συμφωνήσει να παρέχει το Βερολίνο δεν θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη γενική κατάσταση» υποστηρίζει επίσης.
«Τα τανκς δεν θα επιτύχουν πολλά γιατί οι Ρώσοι παραμένουν σε θέση υπεροχής όσον αφορά τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό, και τα τανκς πρέπει να συμβαδίζουν, να συντηρούνται και να στελεχώνονται συνεχώς», προσθέτει.
Παραδέχεται ότι «υπάρχουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση, όπως το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρεί αρκετές ουκρανικές περιοχές ως τμήμα της», αλλά προσθέτει πως «η εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι η συνέχιση του πολέμου, και αυτή η επιλογή είναι γεμάτη κινδύνους».
«Ελπίζω ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν θα συμφωνήσουν στα αιτήματα της Ουκρανίας για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» τονίζει ο γερμανός στρατιωτικός αναλυτής.