Ανθρωπιστική καταστροφή σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό Εγκέλαδο των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα τις δύο χώρες. Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.000 ( 1.200 σε Τουρκία και 600 σε Συρία) ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί κι άλλο καθώς έχουν καταρρεύσει πολυώροφα κτίρια και υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι.

Οι μετασεισμοί είναι διαρκείς ενώ μία δόνηση 7,7 Ρίχτερ προκάλεσε εκ νέου τρόμο στους κατοίκους. Τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να εντοπίσουν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες που θα χρειαστούν περίθαλψη τη στιγμή που υγειονομικές δομές έχουν επίσης πληγεί από τον σεισμό.

Συγκλονιστικές εικόνες από Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό

Ούτε ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των ανθρώπων στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία καθώς κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις περιοχές. Το μέγεθος της καταστροφής δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί προς το παρόν, ωστόσο είναι σίγουρο πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που θα αφήσει πίσω της  χιλιάδες θύματα και ακόμα περισσότερους αστέγους σε κατεστραμμένες περιοχές.

Απανωτές σεισμικές δονήσεις

Το επίκεντρο του φονικού σεισμού, βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 Ρίχτερ τάραξε την κεντρική Τουρκία στις 12:24 (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Ο σεισμός σημειώθηκε 67 χλμ. βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων. Από την πλευρά της, η τουρκική AFAD ανακοίνωσε ότι σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών.

Η νέα αυτή ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως του πρωινού σεισμού.

Ακολούθησε -12 λεπτά αργότερα- ισχυρός μετασεισμός εντάσεως 6 Ρίχτερ.

Οι περιοχές που επηρέασαν οι σεισμοί:

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Σημειώνεται ότι ο καταστροφικός σεισμός είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Αδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα και η Ντιγιάρμπακιρ.

«Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Οπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία η οποία μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολικά).

«Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια» είπε γυναίκα δείχνοντας μια άλλη που έκλαιγε απαρηγόρητη στη Ντιγιάρμπακιρ.

Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού, που έγινε τα χαράματα, στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας), και είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS.

Συναγερμός για τα νοσοκομεία

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας για τις οποίες δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής τίποτα νεότερο μετά τον φονικό σεισμό.

«Οι εθνικές αρχές εστιάζουν στις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης αυτή τη στιγμή» δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Reuters. «Στη συνέχεια αναμένουμε (να υπάρξουν) αυξημένες ανάγκες για τη φροντίδα των τραυματιών και για τη στήριξη ολόκληρου του συστήματος Υγείας στις πληγείσες περιοχές».

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.000 κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Δύσκολες καιρικές συνθήκες

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά μόνο τις πιτζάμες τους μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε ότι έως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια» δήλωσε μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ.

Μπροστά σε τόση καταστροφή, κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.

Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, έχει εν μέρει καταρρεύσει.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία, καθώς και Σύροι πυροσβέστες, προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Εχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη στήριξη της χώρας στην Τουρκία. Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεωτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.