Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια που έχουν προκαλέσει οι απανωτές σεισμικές δονήσεις σε Τουρκία και Συρία. Την ίδια ώρα, ορισμένες χώρες, θέλοντας να συμπαρασταθούν, στέλνουν πυροσβέστες και διασώστες προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό επιζώντων.
Ένα 24ωρο μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει πάνω από 5.000. Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Τουρκίας και έστειλαν πυροσβέστες και διασώστες.
#BREAKING Death toll from Monday’s powerful earthquakes in southern Türkiye climbs to 3,419, Vice President Oktay says pic.twitter.com/lgqIROBK2k
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 7, 2023
Νέα σεισμική δόνηση 5,4 ρίχτερ
Ακόμα ένας δυνατός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών Ρίχτερ έπληξε σήμερα την ανατολική Τουρκία.
Το εστιακό βάθος του νέου σεισμού στην Τουρκία ήταν 46 χιλιόμετρα, και είναι ένας από τους δεκάδες που έχουν σημειωθεί μετά τους σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ.
Ξεπερνούν τις 5.000 οι νεκροί
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.
Από την άλλη πλευρά, στην Συρία καταγράφονται 1.602 νεκροί. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.449 έχουν τραυματιστεί στις επαρχίες που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Χαλέπι, Λαττάκεια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς.
Σε άνω των 790 ανήλθε παράλληλα ο αριθμός των νεκρών και σε 2.200 των τραυματιών στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν εκεί.
«Where is my mum?» A girl asks rescuers, after being pulled alive from the rubble caused by Turkey quake on Monday
Turkey’s southeastern city of Hatay lying on the border with Syria is among the cities struck hardest by the earthquake.#TurkeyEarthquake #syriaearthquake pic.twitter.com/xvlJ9s1LvB
— KurdSat English (@KurdsatEnglish) February 7, 2023
Οι διεθνείς αποστολές
Σε ότι αφορά τις διεθνείς αποστολές, η Ελλάδα με εντολή του πρωθυπουργού προχώρησε στην άμεση αποστολή βοήθειας. Στην Τουρκία, έχει μεταβεί μια ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα συνοδεύει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.
Η ελληνική αποστολή έχει επίσης πέντε γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ που ανήκουν στο Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών. Σημειώνεται ότι μαζί με την ελληνική αποστολή για την Τουρκία, αναχώρησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.
Πέρα όμως από την Ελλάδα, έχει ξεσπάσει ένα παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης, χωρών που εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους και αποστέλλουν ειδική βοήθεια. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει ειδικό υλικό και ανθρώπινο δυναμικό έχουν στείλει ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Ισραήλ, Μεξικό, Πακιστάν και τουλάχιστον 16 χώρες της ΕΕ.
«Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία»
«Ο σεισμός της Αθήνας του 1999 ήταν 5,9, και μας άφησε 100.000 άστεγους. Ο χθεσινός σεισμός ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον 5,9» τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, «η ακολουθία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, και μάλιστα με μεγάλους μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε και 7,5 Ρίχτερ, έχει ενεργοποιηθεί ένα πού μεγάλο ρήγμα. Έχουμε φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα. Θα έχουμε σίγουρα νέες καταρρεύσεις κτηρίων. Τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».
«Το συγκεκριμένο ρήγμα (της Τουρκίας) δε θα μας επηρεάσει, μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, αλλά ο σεισμός θα γίνει στη θάλασσα, θα είναι της τάξης 6 με 6,5 το πολύ, και η δόμηση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τη δόμηση της Ανατολίας» διευκρίνισε.
Για το Ακούγιου τόνισε ότι «ακόμα και Τούρκοι σεισμολόγοι έχουν πει για τον πυρηνικό σταθμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες σεισμικές μελέτες, ενώ έχει κατασκευαστεί από Ρώσους που δεν έχουν εμπειρία σε σεισμικά θέματα. Εκεί κοντά έχουμε ρήγμα που μπορεί να δώσει 7 με 7,5 Ρίχτερ», σημείωσε δε, ο κ. Τσελέντης.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες»
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για περιοχές από τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πληροφορίες», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη διάρκεια συνάντησης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος να κατανοήσουμε πού πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας», πρόσθεσε.