Αν ήταν φοιτήτρια, η τεχνητή νοημοσύνη της Google θα κοβόταν στο μάθημα της αστρονομίας.
Στην προσπάθειά της να καλύψει το χαμένο έδαφος πίσω από την OpenAI και τη Microsoft, η Google ανάρτησε διαφήμιση του πολυαναμενόμενου chatbot Bard, το οποίο όμως τα έκανε σαλάτα σε μια ερώτηση που υποτίθεται ότι απάντησε με άνεση.
Ο γίγαντας του Διαδικτύου πόσταρε στο Twitter ένα σύντομο GIF στο οποίο το Bard παρουσιάζεται ως φωστήρας που δίνει εκλαϊκευμένες απαντήσεις σε περίπλοκα ζητήματα.
Bard is an experimental conversational AI service, powered by LaMDA. Built using our large language models and drawing on information from the web, it’s a launchpad for curiosity and can help simplify complex topics → https://t.co/fSp531xKy3 pic.twitter.com/JecHXVmt8l
— Google (@Google) February 6, 2023
Στο βιντεάκι της Google, το Bard καλείται να απαντήσει στην ερώτηση «Ποιες νέες ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb μπορώ να πω στο 9χρονο παιδί μου;»
Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει μια λίστα απαντήσεων, μία από τις οποίες θέλει το διαστημικό τηλεσκόπιο να κατέγραψε τις πρώτες άμεσες εικόνες ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος.
Μόνο που η απάντηση είναι λανθασμένη: οι πρώτες άμεσες παρατηρήσεις εξωπλανητών ήρθαν από το τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Νότου το 2004, όπως επιβεβαιώνει και η NASA.
To Reuters ζήτησε από την Google να σχολιάσει το λάθος, δεν έλαβε όμως απάντηση.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις το Bard, η απάντησή της στο ChatGPT της OpenAI, θα διατεθεί για δοκιμή τις επόμενες εβδομάδες από επιλεγμένους χρήστες προτού ανοίξει για το ευρύ κοινό.
Όπως το ChatGPT, το Bard είναι ένα «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο», ή «γενετική τεχνική νοημοσύνη», η οποία εκπαιδεύτηκε με υλικό στο Διαδίκτυο ώστε να απαντά σε φυσική γλώσσα και να συνθέτει κάθε είδους κείμενα.
Και στις δύο περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δίνει ανακριβείς ή λανθασμένες απαντήσεις τις οποίες οι ειδικοί της τεχνολογίας αποκαλούν «παραισθήσεις».
«Το Bard επιδιώκει να συνδυάσει το εύρος της παγκόσμιας γνώσης με τη δύναμη, την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα των μεγάλων γλωσσικών μας μοντέλων» υποστήριξε ο επικεφαλής της Google Σουντάρ Πιτσάι προαναγγέλλοντας το λανσάρισμα της νέας λειτουργίας.
Την Τετάρτη, η Google επανήλθε στο θέμα ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα ενσωματώσει λειτουργίες ΑΙ που συνθέτουν κείμενα και άλλο περιεχόμενο τη μηχανή αναζήτησής της .