Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, 38 καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου έκαναν την προειδοποίηση τους προς την κυβέρνηση, πραγματικότητα και υπέβαλαν την παραίτηση τους από τα καθήκοντά τους. Η πιθανότητα διορισμού νέου διδακτικού προσωπικού αποκλείστηκε πάντως από τη διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, η οποία παραμένει στη θέση της. Ενώ ομιχλώδες είναι το τοπίο για το τι θα γίνει με το διδακτικό έτος και πώς θα αναπληρωθούν τα μαθήματα που χάνονται λόγω της κατάληψης των σπουδαστών.
Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις παραιτήσεις, ενώ τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ψήφισε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες εξαιρούνται από το Π.Δ. οι προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο και επεκτείνεται στους δήμους η υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίου για τους καλλιτέχνες.
H ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη απόφαση των καθηγητών της δραματικής μας σχολής να παραιτηθούν, στέλνοντας ένα μήνυμα υψηλού συμβολισμού στον αγώνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 (για τις ειδικότητες των ανθρώπων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό).
Σε μία παράπλευρη κίνηση επιχειρήθηκε να στηθεί προβοκάτσια από φιλοκυβερνητικά μέσα λέγοντας ότι οι συμβάσεις των καθηγητών είχαν λήξει από τις 29 Ιανουαρίου και στην ουσία δεν τίθεται θέμα παραίτησης αφού ούτως ή άλλως θα έληγε η συνεργασία τους. Μια συνεργασία η οποία το συνηθέστερο είναι να ανανεώνεται ειδικά μέσα στο ίδιο σπουδαστικό έτος. Πρακτική που ακολουθείται όλες αυτές τις δεκαετίες λειτουργίας της σχολής και πολύ εύκολα αποδεικνύεται.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό, για όσους δεν κατάλαβαν, πως με ληγμένες ή όχι συμβάσεις εργασίας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, από τις αποδοχές τους αλλά και από όλα όσα αντιπροσωπεύει η εργασία τους σαν λειτούργημα, ένα λειτούργημα που υποδαυλίζεται και παρακωλύεται από επικίνδυνα νομοθετήματα. Πώς θα εκφραστείς και θα δημιουργήσεις μέσα από την εργασία και την τέχνη σου όταν οι μαθητές σου απειλούνται από ζητήματα όπως το δικαίωμα τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη, όπως ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους, ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών τους όταν φτάσουν να εργασθούν, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), και θα αποδυναμωθεί εν τέλει η επαγγελματική τους θέση όσο θα βυθίζονται σε εργασιακή ανασφάλεια; Όσοι βλέπουν κοντόφθαλμα και όχι σε βάθος χρόνου είναι τουλάχιστον αδαείς, αν όχι επικίνδυνοι.
Η παραίτηση των διδασκόντων έλαβε χώρα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντονότατων κινητοποιήσεων και αντιδράσεων, όσο η Κυβέρνηση έκλεινε και κλείνει τα αυτιά και τα μάτια της επιτηδευμένα, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις εκκλήσεις και τα αιτήματα των ανθρώπων των παραστατικών τεχνών.
Ας ρωτήσουμε λοιπόν και εμείς από την πλευρά μας ευθέως τη διοίκηση του Εθνικού Θέατρου αν υιοθετεί αυτήν την επιχειρηματολογία, η οποία προσπαθεί να προσβάλλει την απόφαση των καθηγητών και καθηγητριών. Είχατε σκοπό να ανανεώσετε τις συμβάσεις των καθηγητών και καθηγητριών για το δεύτερο εξάμηνο όπως γίνεται εδώ και χρόνια; Αν ναι, θα βγείτε να το δηλώσετε δημόσια για να σταματήσει αυτή η άθλια στοχοποίηση των αποφάσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής και η δαιμονοποίηση του;