Ασανσέρ οι τιμές ρεύματος σε Ευρώπη και Ελλάδα με τον άνεμο και τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων να καθορίζουν το ύψος των λογαριασμών.
Πρόκειται για τα κύρια συμπεράσματα της μηνιαίας έρευνας των τιμών λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας σε 33 πόλεις της Ευρώπης (HEPI) που πραγματοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία VaasaEET.
Κώστας Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Φεβρουάριο
Επιδοτήσεις και άνεμος
Η τελευταία που δημοσιεύτηκε αφορούσε τον μήνα Ιανουάριο. Και σύμφωνα με αυτή οι τιμές για τους οικιακούς καταναλωτές σε άλλες χώρες αυξήθηκαν λόγω της λήξης των μέτρων στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ενώ σε άλλες μειώθηκαν λόγω των διαρκών κρατικών παρεμβάσεων αλλά και λόγω του ανέμου…
Ο τελευταίος έπνεε με ισχυρές εντάσεις με αποτέλεσμα τη λειτουργία για πολλές ημέρες των αιολικών πάρκων, τα οποία παράγουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Τα μέτρα στήριξης στην Αθήνα
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα HEPI, στην Αθήνα τον περασμένο μήνα τα τιμολόγια των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 7% (μέσος όρος) αφού η κυβέρνηση διπλασίασε σε σχέση με τον Δεκέμβριο το πακέτο στήριξης των οικιακών καταναλωτών και των επαγγελματιών. Ανήλθε στα 840 εκ. ευρώ από 432 εκ. ευρώ. Καλύφθηκε το 87% της αύξησης.
Η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 0,2858 ευρώ όταν η αντίστοιχη τιμή στην Ε.Ε. ήταν στα 0,3072 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Το Άμστερνταμ και το όριο κατανάλωσης
Η μεγαλύτερη μείωση στις πόλεις του δείγματος της έρευνας καταγράφηκε όμως στο Άμστερνταμ. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας μειώθηκε τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου κατά 38%. Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση της Ολλανδίας έθεσε σε εφαρμογή το νέο μέτρο στήριξης των λογαριασμών ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα όρισε ανώτατη τιμή στα 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις κάτω των 2.900 κιλοβατώρων ετησίως. Το μέτρο θα έχει διάρκεια όλο το 2023.
Οι ανεμογεννήτριες
Στη Μαδρίτη της Ισπανίας η μέση τιμή της κιλοβατώρας έπεσε κατά 24% και διαμορφώθηκε πολύ πιο χαμηλά από αυτήν της Αθήνας στα 0,2224 ευρώ. Σύμφωνα με τον HEPI, η πτώση αποδίδεται στους ισχυρούς ανέμους που κράτησαν τα άφθονα αιολικά πάρκα σε λειτουργία για μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά και στο πλέγμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης με την εφαρμογή του λεγόμενου μοντέλου της Ιβηρικής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ίδιο συνέβη και στις Βρυξέλλες και το Παρίσι με τις τιμές να πέφτουν κατά 28% και 9%, αντίστοιχα. Οι ανεμογεννήτριες δούλεψαν στο φουλ… Επιπλέον στο Βέλγιο παρατάθηκε μέχρι τον Μάρτιο το μέτρο χορήγησης 183 ευρώ σε κάθε νοικοκυριά για το τρίμηνο που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο. Στη Γαλλία στην μείωση των τιμών συνέδραμε και η άφθονη πυρηνική ενέργεια.
Λήξη μέτρων σε Βαρσοβία και Λευκωσία
Αντίθετα, στη Βαρσοβία της Πολωνίας η μέση τιμή ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκε 20% καθώς έπαυσε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ, ενώ η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ενέκρινε υψηλότερα τιμολόγια για τους μεγάλους προμηθευτές.
Στη Λευκωσία της Κύπρου η μέση τιμή αυξήθηκε επίσης κατά 20% καθώς έπαυσε τον Δεκέμβριο το καθεστώς επιδότησης των λογαριασμών και του ΦΠΑ.
Στη Βιέννη της Αυστρίας η μέση τιμή λιανικής του ρεύματος αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με τον Δεκέμβριο καθώς εγκρίθηκαν υψηλότερες χρεώσεις στο δίκτυο διανομής ρεύματος.
Στο Βελιγράδι της Σερβίας το ρεύμα ανατιμήθηκε 7% λόγω των δεσμεύσεων της Σερβίας απέναντι στο ΔΝΤ.
Η νηνεμία της Στοκχόλμης
Στη Στοκχόλμη ο καιρός δεν βοήθησε σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ρεύμα ακρίβυνε κατά 9% αφού οι άνεμοι ήταν ασθενείς, ένας πυρηνικός σταθμός είχε βγει σε συντήρηση και ένας δεύτερος υπολειτουργούσε. Επίσης, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ήταν σε κατάσταση απόψυξης των νερών.