Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις οποίες ενσαρκώνει o διάσημος πλέον παντογνώστης ChatGPT, είναι εξίσου σημαντικές με την εμφάνιση του ίδιου του Διαδικτύου, λέει ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
«Μέχρι σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να διαβάζει και να γράφει, δεν μπορούσε όμως να κατανοήσει το περιεχόμενο. Νέα προγράμματα όπως το ChatGPT θα κάνουν πολλές δουλειές γραφείου πιο αποδοτικές βοηθώντας στο γράψιμο τιμολογίων και επιστολών» λέει ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt.
«Θα αλλάξει τον κόσμο μας» προβλέπει, και υπόσχεται πως χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη «θα δουλεύουμε λιγότερο».
Ο Γκέιτς, πάντως, δεν είναι ο πιο αμερόληπτος σχολιαστής της τεχνολογίας, αφού η Microsoft επένδυσε δισεκατομμύρια στην αμερικανική Open AI που ανέπτυξε το ChatGPT.
Το chatbot της OpenAI βασίζεται σε ένα «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο» που εκπαιδεύτηκε με υλικό από το Διαδίκτυο ώστε να δίνει απαντήσεις και να συντάσσει κάθε είδους κείμενα, ακόμα και σενάρια, ποιήματα, μουσική ή προγράμματα υπολογιστή.
Πριν από λίγες ημέρες το chatbot ανακηρύχθηκε η εφαρμογή με την ταχύτερη αύξηση χρηστών στην ιστορία του Διαδικτύου.
Η Google έχει κι αυτή επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα AI, όμως η Microsoft ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι ενσωματώνει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία εμφανίζεται πλέον ως ανταγωνιστής του Google Search για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Το νέο Bing θα μπορεί έτσι να απαντά απευθείας στα ερωτήματα των χρηστών, αντί απλώς να παραθέτει μια λίστα με συνδέσμους.
Μετά την ανακοίνωση της Microsoft για την αναβάθμιση του Bing και του Chrome, η Google έσπευσε να προαναγγείλει το δικό της chatbot, με το όνομα Bard, το οποίο όμως έγινε διάσημο για τους λάθος λόγους.
Σε διαφήμιση που ανάρτησε η Google στο Twitter, το Bard έδωσε λανθασμένη απάντηση για τα επιτεύγματα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.
Η γκάφα θορύβησε τους επενδυτές και μέσα σε μια μέρα εξαφάνισε 100 δισ,. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της Google.