Παρασκευή στις 12 το βράδυ κλείνει τυπικά η προεκλογική περίοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με τους πολίτες να καλούνται την Κυριακή στην κάλπες να αποφασίσουν τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και το Δημοκρατικό Συναγερμό να μπαίνει σε μία περίοδο εσωστρέφειας ενώ καλείται να ξεπεράσει το κλίμα διχασμού που επικρατεί στα στελέχη του.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανακοίνωση του εμφανίζεται να απαντά με αιχμές εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ εμμέσως δείχνει ψήφο στο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αναστασιάδης δείχνει Χριστοδουλίδη
«Με βαθύτατη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να παρέμβω στα όσα τις τελευταίες μέρες καταγράφονται, σαν αποτέλεσμα της εκλογικής αποτυχίας κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών» σημειώνει ο Αναστασιάδης.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων απαξίωσης των μεγάλων επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησης και ιδιαιτέρως την χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου».
«Με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη της ενότητας της ιστορικής μας παράταξης αλλά και του καλώς νοουμένου συμφέροντος της Κύπρου μας, κάνω έκκληση προς όλους να τερματιστούν αμέσως οι μεταξύ στελεχών αντιπαραθέσεις ώστε συνειδητά να αφεθούν τα μέλη και φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποφασίσουν ελεύθερα» αναφέρει ο Αναστασιάδης.
Η «δημιουργική αντιπολίτευση»
Τονίζει δε ότι ο ίδιος συνειδητά επιλέγει να μην εκφράσει την δική του θέση υπέρ ή εναντίον των δύο υποψηφίων, ωστόσο, όπως τονίζει, «εκείνο που δεν μου επιτρέπεται είναι να αγνοήσω την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που μεταξύ άλλων θέτει ως επιδιωκόμενους στόχους μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης:
(α) την επανένωση της πατρίδας μας μέσω ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού και δυτικού προσανατολισμού και τη μη διατάραξη των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε επιτύχει με χώρες της περιοχής και τις Η.Π.Α..
(β) τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία.
(γ) την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού».
Επαναλαμβάνει δε ότι «η ενότητα, συνοχή και αξιοπιστία της παράταξης είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας σε πορεία σταθερότητας, ανάπτυξης και προοπτικής».
«Πόλεμος» στο ΔΗΣΥ
Η δήλωση ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη στο Νίκο Χριστοδουλίδη μετά και τις τοποθετήσεις σε κλίμα έντασης στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, την περασμένη Τρίτη, που πυροδότησαν έναν «πόλεμο» μεταξύ των στελεχών συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και δεν φαίνεται να εκτονώνεται.
Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς που δέχτηκε ο Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν είμαι ούτε αποστάτης, ούτε προδότης, είμαστε σε μια προεκλογική εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας λέγονται πολλά και αν θέλεις να ηγηθείς μιας χώρας υπό κατοχή, πρέπει να εργαστείς συλλογικά για να ανταποκριθείς στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς».
Καθοριστικό για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι όπως είπε να δημιουργηθεί στους πολίτες ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για το αύριο. Με το Νίκο Χριστοδουλίδη «μας χωρίζει η αξιοπιστία να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου, την επόμενη μέρα», δήλωσε ο Αντρέας Μαυρογιάννης.
Μεγάλος χαμένος των εκλογών μπορεί να χαρακτηριστεί το ΔΗΣΥ που βγαίνει πληγωμένο από έναν εμφύλιο με ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.
Χαρακτηρισμοί και διχασμός
Με τα στελέχη του να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς ανάλογα με το ποιον υποψήφιο αποφάσισαν να υποστηρίξουν.
Και το ερώτημα να παραμένει μέχρι το άνοιγμα της κάλπης ποια είναι η πραγματική υπέρβαση για τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Ο Χριστοδουλίδης ή ο Μαυρογιάννης.
Καθώς και αν η προσπάθεια Μαυρογιάννη προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ παίρνοντας αποστάσεις από το ΑΚΕΛ δεν θα του στοιχίσει στην κάλπη.