Ίση με το μέγεθος της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι η περιοχή που ισοπεδώθηκε από τον φονικό σεισμό που χτύπησε την Τουρκία και τη Συρία, με τους Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στην περιοχή να κάνουν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν συναντήσει ποτέ.
Η ελληνική αποστολή κατάφερε να βρει την επιφάνεια του ρήγματος στην πόλη Ισλαϊέ (Islahiye), που απέχει 60 χιλιόμετρα νότια του Καχραμανμάρας, επίκεντρο του φονικού σεισμού.
«Βρίσκομαι βόρεια της Αντιόχειας, στο κέντρο της καταστροφής. Η έκταση της καταστροφής είναι περίπου ίση με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει μήκος 500 χλμ και πλάτος από 20 ως 40 χλμ. Εκεί εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καταστροφών» είπε στον Σκάι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμης Λέκκας.
Πώς βρήκε η ελληνική αποστολή το ρήγμα του φονικού σεισμού
«Προφανώς ήμασταν και λίγο τυχεροί, αξιοποιήσαμε και την εμπειρία μας που έχουμε από τους σεισμούς που έχουμε πάει τα τελευταία χρόνια και καταφέραμε βρήκαμε κάποιες διαρρήξεις, όπως αυτή που βλέπετε πίσω μου. Έχει ένα πλάτος γύρω στα 2-3 μέτρα και μήκος 200-250 μέτρα» είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας Παν. Αθηνών, Μανώλης Βασιλάκης, στο Star.
Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος της βιβλικής καταστροφικής στην Τουρκία από τις οριζόντιες μετατοπίσεις των δύο πλακών, της Αραβικής με αυτήν της Ανατολικής Ανατολίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιστήμονες περιμένουν σύντομα και νέο μεγάλο σεισμό στη γειτονική χώρα, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη.
«Oι πιθανότητες είναι μέσα στα επόμενα 1,2,3 χρόνια ότι θα έχουμε αυτό τον πολύ μεγάλο σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά μεγέθους 7-7,5 βαθμούς, που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει και στην Κωνσταντινούπολη και στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Θράκης» σημείωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας & Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου.
«Το ρήγμα στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα»
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας (Σκάι) είναι απόλυτα καθησυχαστικός απέναντι στις ανησυχίες ότι ο σεισμός της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.
«Το ρήγμα στην Αντιόχεια δεν σημαίνει τίποτα για τον ελληνικό χώρο, όλες οι αντιστοιχίσεις που γίνονται από συναδέλφους του γραφείου -και λυπάμαι που το λέω έτσι- δεν ευσταθούν. Δεν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα το οποίο είδαμε πρώτοι».
«Για να διαλυθούν οι ανησυχίες όλων των Ελλήνων, επειδή ακούγονται πράγματα απαράδεκτα και υπερβολικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σεισμό αυτής της τάξης. […] Πρέπει να υπάρχει μετριοπάθεια από όλους τους συναδέλφους, γιατί ο κόσμος δεν οφείλει να ξέρει. Λέω ρητά και κατηγορηματικά δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό της Δευτέρας και του ελληνικού χώρου».