O Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδείξει πολλές φορές πως θεωρεί τον φόβο ως ένα χρήσιμο εργαλείο για να επιβάλλει την βούληση του. Όμως, έχει χάσει τον έλεγχο των στρατευμάτων του, καθώς κάποιοι έχουν βάλει στόχο τους αμάχους και έχουν ήδη καταφύγει σε εγκλήματα, όπως βασανιστήρια και βιασμοί.
Παρόλα αυτά, βλέποντας πως οι Ρώσοι πολίτες έχουν στραφεί εναντίον του, θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια για την πολυπόθητη νίκη. Πώς θα το κάνει αυτό; Σύμφωνα με το Politico, αυτό θα γίνει με μία μεγάλη επίθεση προς τα τέλη του χειμώνα προκειμένου οι Ουκρανοί να μην μπορούν να αναχαιτίσουν τον στρατό του με ευκολία.
Το ερώτημα παραμένει: Μπορεί ο Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο;
Οι λανθασμένες εκτιμήσεις των Ρώσων
Από την αρχή, ο πόλεμος σημαδεύτηκε από λανθασμένες εκτιμήσεις και λανθασμένους υπολογισμούς. Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του υποτίμησαν την ουκρανική αντίσταση, υπερεκτίμησαν τις ικανότητες των δικών τους δυνάμεων και δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κλίμακα της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης που θα λάμβανε η Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Κίεβο δεν έπεσε μέσα σε λίγες μέρες – όπως σχεδίαζε το Κρεμλίνο – και οι δυνάμεις του Πούτιν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο απωθήθηκαν, με την Ουκρανία να ανακτά έως τον Νοέμβριο περισσότερο από το ήμισυ της επικράτειας που κατέλαβαν οι Ρώσοι τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής . Η Ρωσία έχει πλέον αναγκαστεί σε έναν δαπανηρό και παρατεταμένο συμβατικό πόλεμο, έναν πόλεμο που πυροδότησε την διαφωνία στο πολιτικό-στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και οδήγησε στο ξέσπασμα διαμάχης εντός των τειχών του Κρεμλίνου.
Η μόνη νίκη που έχουν καταγράψει οι ρωσικές δυνάμεις εδώ και μήνες ήρθε τον Ιανουάριο, όταν οι Ουκρανοί αποχώρησαν από την πόλη Soledar στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Και τα σημάδια είναι ότι οι Ρώσοι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας ακόμα νίκης στην Bakhmut, η οποία βρίσκεται μόλις έξι μίλια νοτιοδυτικά του Soledar.
Το επόμενο βήμα
Καμία από αυτές τις αιματοβαμμένες νίκες δεν είναι κάτι περισσότερο από μια συμβολική επιτυχία, παρά τις υψηλές απώλειες που πιθανόν υπέστησαν και οι δύο πλευρές. Τακτικά καμία από αυτές τις νίκες δεν ήταν σημαντικές.
Για την ανατροπή της στρατιωτικής τύχης της Ρωσίας, ο Πούτιν σχεδιάζει μια νέα μεγάλη επίθεση. Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η επίθεση θα γίνει νωρίτερα από την άνοιξη. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov προειδοποίησε σε συνεντεύξεις τύπου τις τελευταίες ημέρες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει έως και 500.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στην κατεχόμενη Ουκρανία. Ακόμη, φημολογείται ότι η επίθεση θα ξεκινήσει κοντά στην πρώτη ετήσια επέτειο του πολέμου αυτού, ήτοι στις 24 Φεβρουαρίου.
Άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση, όταν έρθει, θα γίνει τον Μάρτιο — αλλά τουλάχιστον πριν από την άφιξη των Leopard 2 και άλλων δυτικών κύριων αρμάτων μάχης και οχημάτων μάχης πεζικού. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε τους Ουκρανούς το Σάββατο ότι η χώρα εισέρχεται σε μια «εποχή που ο κατακτητής ρίχνει όλο και περισσότερες δυνάμεις του για να σπάσει τις άμυνές μας».
Όλα τα βλέμματα στο Ντονμπάς
Είναι δεδομένο πια ότι οι Ρώσοι θα εστιάσουν στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντρέι Τσέρνιακ, στην Kyiv Post ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να καταλάβουν όλο το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Παρατηρήσαμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής αναδιατάσσουν πρόσθετες ομάδες επίθεσης, μονάδες, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά», είπε ο Τσέρνιακ. «Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Πούτιν έδωσε εντολή να καταλάβει όλα τα εδάφη των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ».
Άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποπτεύονται ότι η Ρωσία μπορεί να βάλει κάποια παγίδα για να μπερδέψει τους Ουκρανούς. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ουκρανίας εκτιμούν ότι υπάρχουν μόνο 12.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία αυτή τη στιγμή, οι οποίοι φαινομενικά πραγματοποιούν κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με τον Λευκορωσικό στρατό, που δεν είναι αρκετοί για να φέρουν την ανατροπή.
Παραμένει άγνωστο το σημείο που θα εγκατασταθούν οι συμπληρωματικές δυνάμεις της Ρωσίας. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν αναμένουν από τη Ρωσία να ασκήσει ώθηση σε όλο το μέτωπο – το πιθανότερο είναι να εξαπολύσει μια επίθεση δύο ή τριών άκρων με επίκεντρο μερικά βασικά χωριά και πόλεις στο νότιο Ντόνετσκ, στην Κρεμίννα και στο Λίμαν στο Λουχάνσκ και στο νότο στη Ζαπορίζια, όπου υπήρξαν αναφορές για αυξημένη συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμού πέρα από τα σύνορα στη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ανασυνταχθεί σε διάφορα σημεία της πρώτης γραμμής και διεξάγουν επιθέσεις κοντά στο Kupiansk στην περιοχή Kharkiv και στα Lyman, Bakhmut, Avdiivka και Novopavlivka στο ανατολικό Ντόνετσκ.
Προέχει η διόρθωση των αδυναμιών του ρωσικού στρατού
Πέρα όμως από τον σχεδιασμό της μεγάλης επίθεσης ανακατάληψης του Ντονμπάς, οι Ρώσοι πρέπει να διορθώσουν δύο αδυναμίες που βλάπτουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Η μία είναι η κακή υλικοτεχνική υποστήριξη και η αποτυχία συντονισμού του πεζικού, των τεθωρακισμένων, του πυροβολικού και της αεροπορικής υποστήριξης. Αν διορθωθούν αυτά, ο στρατός θα είναι πιο αποτελεσματικός.
Κατά την ανακοίνωση του διορισμού τον Ιανουάριο του στρατηγού Valery Gerasimov – του πρώην αρχηγού του επιτελείου άμυνας – ως γενικού διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε «την ανάγκη να οργανωθεί στενότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των τύπων και των όπλων των στρατευμάτων». Με άλλα λόγια, πρέπει να βελτιωθεί ο πόλεμος συνδυασμένων όπλων.
Τι λένε οι αναλυτές
Σε αντίθετη περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν για τη Ρωσία από το πόσο θα έχει καταφέρει ο Gerasimov να εκπαιδεύσει τις ανανεωμένες δυνάμεις του, στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει. Από την άλλη, ο Κόφμαν πιστεύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «θα εξυπηρετούνταν καλύτερα στην απορρόφηση της ρωσικής επίθεσης και στην εξάντληση του ρωσικού επιθετικού δυναμικού, και στη συνέχεια να αναλάβουν την πρωτοβουλία αργότερα αυτή την άνοιξη. Έχοντας ξοδέψει πυρομαχικά, καλύτερα στρατεύματα και εξοπλισμό, θα μπορούσε να αφήσει τη ρωσική άμυνα αδύναμη». Υποψιάζεται ότι η επίθεση «μπορεί να αποδειχτεί ανυπόφορη».
Οι Ρώσοι που έχουν ταχθεί υπέρ του πολέμου θεωρούν πως είναι χρήσιμη ακόμα μία κινητοποίηση, προκειμένου να αντιστραφούν οι στρατιωτικές τύχες της Ρωσίας. Ο πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και παραστρατιωτικός διοικητής Ιγκόρ Γκίρκιν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας και αργότερα στο Ντονμπάς, έχει υποστηρίξει ότι θα χρειαστούν κύματα επιστρατεύσεων για να ξεπεραστεί η άμυνα της Ουκρανίας.
Ίσος αριθμός στρατιωτών
Πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν επί του παρόντος περίπου τον ίδιο αριθμό στρατιωτών μάχης. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατηγός Gerasimov θα χρειαστεί να λύσει πολλά περισσότερα θέματα εάν θέλει να επιτύχει την σωστή αναλογία των χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για να επιτύχει μια καλά σχεδιασμένη επίθεση. Αλλά άλλοι φοβούνται ότι η Ρωσία έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις.
Ο Ρίτσαρντ Κεμπ, πρώην διοικητής πεζικού του βρετανικού στρατού, προβλέπει «σημαντικές ρωσικές επιτυχίες τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα – διαφορετικά το σοκ κινδυνεύει να αποσπάσει την αποφασιστικότητα των Δυτικών», έγραψε. Ο φόβος είναι ότι εάν οι Ρώσοι μπορέσουν να καταφέρουν την κατάκτηση των εδαφών στο Ντονμπάς, τότε είναι πιο πιθανό να αυξηθεί η πίεση από ορισμένους δυτικούς συμμάχους για διαπραγματεύσεις.