Στο Βυζαντινό Μουσείο συγκεντρώνονται από τις 11.30 το πρωί οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό που απεργούν και διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που μετατρέπει τα μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.
Απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώνονται και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι καλούν στις 12.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου καλούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του Μουσείου τους.
Καλλιτέχνες: Συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό την Τετάρτη
Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση και την πορεία στην Αθήνα
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα αποφάσισε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της ψήφισης του σχεδίου νόμου του ΥΠΠΟΑ.
Για την Τετάρτη (15/2) καλεί «όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζομένων του» έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός.
Επίσης προκηρύσσει κυλιόμενες απεργίες 13/2 και 14/2, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με σκοπό τη μη διεξαγωγή της. Από τις 20/2/2023 προκηρύσσει πανελλαδική απεργία-αποχή από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), ενώ θα προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης.
Γιατί αντιδρούν αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού; – Το σκεπτικό των κινητοποιήσεων
Όπως αναφέρουν το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση
Παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας.
Παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων».
Μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.
Παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ, ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους «επιτυχία».
Όπως υπενθυμίζει ο ΣΕΑ, το Μουσείο «είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει την υλική και την άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν με επαγγελματική δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων», σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) το 2022.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο των αρχαιολόγων, τα πέντε δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία «που η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ εκπληρώνουν με επιτυχία δεκαετίες τώρα όλους τους παραπάνω στόχους λειτουργώντας ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Οι δράσεις τους και το προσωπικό τους τα έχουν φέρει στην πρωτοπορία των μουσειακών πρακτικών διεθνώς. Για τους λόγους αυτούς έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας η διεθνής επιστημονική κοινότητα, πλήθος επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, και χιλιάδες πολίτες που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας ενάντια στη μετατροπή των μεγάλων κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ».