Σε δύο άξονες κινείται η κυβερνητική παρέμβαση που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών και έχει στόχο να βάλει φρένο στους πλειστηριασμούς, ειδικά της πρώτης κατοικίας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μπορούν τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων να διενεργούν πλειστηριασμούς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και στο πολιτικό τερέν έχουν κυριαρχήσει οι αντεγκλήσεις για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τις ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η αναβίωση των 120 δόσεων μόνο για ευάλωτους οφειλέτες. Από την κυβέρνηση στέλνουν μήνυμα πως θα συνεχιστούν τα εργαλεία κυρίως για τους πιο ευάλωτους, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τα χρέη και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει τροπολογία με βάση την οποία θα βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος, να αυξηθούν τα ποσοστά εγκρισιμότητας και αποδοχής των ρυθμίσεων και να μεγαλώσει η περίμετρος των οφειλετών και τα είδη των χρεών.
Tο βασικό πλαίσιο αλλαγών που προωθείται αναμένεται να προβλέπει:
n Δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή. Προϋπόθεση ότι η δόση του αλγορίθμου δεν θα έχει απόσταση μεγαλύτερη από 15% από τη δόση της ρύθμισης.
n Να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται οφειλές υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από δήμους, αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες από την Εφορία.
n Διαγραφή της ποινής προεξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί να πληρώσει πριν από τη λήξη τις οφειλές του προς το Δημόσιο θα μπορεί χωρίς πέναλτι.
n Καθορισμό της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς τράπεζας – servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.
n Να σταματήσει το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor και να γίνει σταθερό στο 3%.
Ρύθμιση χρεών
Με τα χρέη προς την Εφορία να έχουν ξεπεράσει τα 113 δισ. ευρώ και τους απλήρωτους φόρους σε 12 μήνες να υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι το σχέδιο διευκόλυνσης για όσους οφειλέτες έχουν πληγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων, αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν. Οι ρυθμίσεις που εξετάζεται να ανοίξουν ξανά θα συνοδεύονται με ένα πέναλτι για τους οφειλέτες.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων καθώς, όπως σημειώνει, «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις, τότε δεν θα πληρώνει κανένας». «Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών (στον Αnt1), για να προσθέσει ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε «να μη χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».