Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη μάστιγα με συνεχώς αυξανόμενη τάση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εν τω μεταξύ, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζοντας τη δύσκολη σχέση της νόσου με την καρδιά επενδύει όλο και περισσότερο στην προώθηση ενός μοντέλου ολιστικής φροντίδας των ασθενών για περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια ζωής. Μάλιστα, οι ειδικοί στη χώρα μας φαίνεται να πρωτοπορούν στο πεδίο αυτό, με γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων να «συμμαχούν», προσφέροντας εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα σε εκείνους τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο.
Είναι ενδεικτικό πως στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικό τα πρώτα θεμέλια για το πρωτοπόρο, τότε, ιατρείο Καρδιάς και Διαβήτη μπήκαν ήδη από το 2012, όμως επισήμως λειτούργησε από το 2017. Οπως σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αν. καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Ιγνάτιος Οικονομίδης, το έναυσμα για την ίδρυση του συγκεκριμένου ιατρείου ήταν η τεκμηριωμένη επιστημονική παρατήρηση πως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή περιφερική αγγειοπάθεια. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός διαγνωσμένων ασθενών που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη ειδικού είχαν ήδη αναπτύξει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
«Επομένως, αναζητήσαμε έναν κοινό τόπο παρέμβασης ώστε να διαπιστώσουμε μεταξύ άλλων ποιες κοινές αγωγές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθήσαμε την επίδρασή τους σε συγκεκριμένους καρδιαγγειακούς δείκτες» εξηγεί ο Ι. Οικονομίδης.
«Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν φάρμακα που έδειξαν σημαντικό όφελος όχι μόνον στη ρύθμιση του διαβήτη αλλά και στα καρδιαγγειακά επεισόδια, χωρίς όμως να έχει μελετηθεί ο τρόπος που το επιτυγχάνουν αυτό. Μελετώντας ξεχωριστά τις νέες αυτές αγωγές αλλά και συγκεκριμένους συνδυασμούς, διαπιστώσαμε πως τα νέα φάρμακα παρέχουν μεγαλύτερη βελτίωση σε δείκτες καρδιαγγειακής και νεφρικής λειτουργίας αλλά και αγγειακής λειτουργίας, αποτελώντας ένα από τα πρώτα κέντρα που δημοσιεύαμε μελέτες».
Εν τω μεταξύ, και στις ΗΠΑ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναγνώρισε πρόσφατα την ανάγκη ολιστικής και συνδυαστικής φροντίδας των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Κάνοντας δε ένα βήμα παραπέρα, η Εταιρεία συνέστησε τη δημιουργία εξειδίκευσης στο νευραλγικό αυτό πεδίο, δεδομένου πως 537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. Υπό τις εξελίξεις αυτές, έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιστημονικές ενώσεις (όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία) δουλεύοντας προς την κατεύθυνση αυτή.
Σήμερα, το Ιατρείο Καρδιάς και Διαβήτη του νοσοκομείου Αττικό εξυπηρετεί μηνιαίως περί τους 100 ασθενείς κατά την πρωινή λειτουργία του, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδροκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάια Λαμπαδιάρη. Οπως η ίδια εξηγεί, στόχος είναι μέσα από τη διακλινική συνεργασία η πρόληψη. «Ζητούμενο δεν είναι μόνον η ρύθμιση του διαβήτη αλλά και των λιπιδίων, όπως και η αντιμετώπιση της υπέρτασης με φαρμακευτική αγωγή που προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία. Αξιολογούμε τον κίνδυνο και μέσω της κατάλληλης θεραπείας και της ορθής διατροφής επιχειρούμε να παρατείνουμε την καρδιαγγειακή υγεία».
Εξειδίκευση
Είναι σημαντικό δε να υπογραμμιστεί πως αντίστοιχα ιατρεία λειτουργούν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως είναι το Ιπποκράτειο και το Σωτηρία, την ώρα που η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προσπαθεί να οργανώσει ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στον διαβήτη και σε άλλα κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας.
Σε αυτά, όπως εξηγεί η Β. Λαμπαδιάρη, πρέπει να απευθύνονται ασθενείς που διατρέχουν υψηλό ή πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.