Εκτακτο επίδομα ύψους 200 έως 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν είχαν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ύψος του έκτακτου βοηθήματος θα εξαρτηθεί ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους.
Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το οικονομικό επιτελείο θα ανακοινώσει αύριο τις λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος, τους δικαιούχους και τον χρόνο που θα δοθεί.
Πρόκειται για εφάπαξ καταβολή και το δημοσιονομικό κόστος είναι στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
«Είμαστε σε θέση να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2023. Η Οικονομία αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο τόνισε πως όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,7% ξέραμε ότι θα την έβλεπαν όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά, που τη δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Υπήρχαν αδικίες, και μάλιστα υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν πήραν αύξηση» υποστήριξε.
Για την υποστελέχωση των νοσοκομείων
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την υποστελέχωση των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και την παρατήρηση ότι δεν πηγαίνουν γιατροί στην περιοχή, τόνισε: «Είναι ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, γίνονται παρεμβάσεις, αλλά έχουμε ζήτημα προσέλκυσης γιατρών κάποιων ειδικοτήτων.
»Τα κίνητρα που έχουμε θεσμοθετήσει ίσως να μην είναι αρκετά για να προσελκύσουμε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία. Δουλεύουμε με το υπουργείο Υγείας σε ένα νέο σχέδιο, έχετε απόλυτο δίκιο ότι η Υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα, ελπίζω σύντομα να μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις. Τα ζητήματα που αφορούν το ΕΣΥ αποτελούν κεντρική προσωπική μου προτεραιότητα και ευθύνη».
Για τον σεισμό στην Τουρκία
Ερωτηθείς για τον σεισμό στην Τουρκία και την ανταπόκριση που υπάρχει σε σχέση με την Ελλάδα και αν πιστεύει ότι το καλό κλίμα θα διατηρηθεί, ο πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη του για τη συμφορά στην Τουρκία και τη Συρία, που επιπλέον δοκιμάζεται από τον εμφύλιο, και επανέλαβε την υπερηφάνεια του για την παρουσία της ΕΜΑΚ.
«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου της Κοζάνης απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»
«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.
Για την απολιγνιτοποίηση
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής λέγοντας ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι πρότυπο στην πράσινη μετάβαση.
Καταλαβαίνω απόλυτα ότι μπορεί να υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
Είπε ακόμα ότι φεύγει πιο αισιόδοξος από Δυτική Μακεδονία. Μεγάλο μέρος της δυσπιστίας έχει ξεπεραστεί, οι άνθρωποι βλέποντας ότι υπάρχει σχέδιο ατενίζουν πιο αισιόδοξα το μέλλον, σημείωσε.