Στο μότο «όσο θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα τον επιστρέφουμε στην κοινωνία» επιμένουν το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει το… μικρόφωνο (των εξαγγελιών) προκειμένου να απευθυνθεί στα μεγάλα κοινά – με την προσδοκία να τα πείσει κιόλας ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης. Θέλει ουσιαστικά να δείχνει ότι μιλά σε αυτά τα ακροατήρια (χωρίς πάντως να αφήνει στην άκρη τα «ειδικά» κοινά, όπως οι άνεργοι) με πρωτοβουλίες που είναι «και κλειδωμένες», όπως λέει στενός συνεργάτης του, «και πολύ συγκεκριμένες».
Και όχι «τάζοντας ανύπαρκτα χρήματα σε υπαρκτά προβλήματα», όπως ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα. Ένα τέτοιο, μεγάλο κοινό θα αφορά άλλωστε η «είδηση» που επιφυλάσσει ο Μητσοτάκης από την Κοζάνη σήμερα το μεσημέρι.
Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για το μπόνους που θα λάβουν χωρίς εξαιρέσεις οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είδαν την παραμικρή αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. Στο επίκεντρο της έκτακτης παρέμβασης είναι έως και 900.000 συνταξιούχοι.
Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση
«Καλύτερες αμοιβές»
Ταυτόχρονα το Μαξίμου έχει καθορίσει εδώ και καιρό το βασικό σύνθημα καθ΄ οδόν προς την εκλογική αναμέτρηση, κάνοντας λόγο για «καλύτερες αμοιβές». Τους υψηλότερους μισθούς καθόρισε εκ νέου ως «το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δυτική Μακεδονία, όπου περιόδευσε χθες (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά) και συνεχίζει σήμερα (Κοζάνη, Φλώρινα).
Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μάλιστα και επίσκεψη στη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» (η εμπορική λειτουργία της αναμένεται από τον προσεχή Μάιο καθώς χρειάζονται δύο-τρεις μήνες δοκιμασιών), με το στοίχημα της ανάσχεσης της ανεργίας να είναι κομβικό στην περιφέρεια της απολιγνιτοποίησης.
«Την 1η Απριλίου και δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα έρχεται η τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, οδηγώντας αυτόματα σε αύξηση σε άλλες παροχές, όπως το επίδομα ανεργίας» είπε χθες, αναγνωρίζοντας για άλλη μία φορά ότι οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. «Είναι ρεαλιστικό πια να προσδοκούμε σε σημαντική βελτίωση των μισθών από το 2024 τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε.
Τον κόσμο της εργασίας έχει βεβαίως ψηλά και στη δική του ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας. Ήδη έχει υπάρξει ειδικό σποτ της Κουμουνδούρου στο οποίο παρουσιάζονται οι βασικές θέσεις για κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία και αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ.
Το market pass
Προσδοκίες εκδηλώνονται στο γαλάζιο στρατόπεδο και για την αποτελεσματικότητα της κάρτας αγοράς τροφίμων, του market pass, που έρχεται τον επόμενο μήνα στο λιανικό εμπόριο (φούρνoι, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κ.λπ.). Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό (θα) ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.
«Θα καλύπτει το 10% των βασικών αγορών κάθε ελληνικής οικογένειας μέχρι το καλοκαίρι» έσπευσε να υπενθυμίσει ο Μητσοτάκης, μιλώντας για κονδύλιο 600 εκατ. ευρώ προς 8 εκατομμύρια πολίτες. «Δεν είναι μικρό το ποσό, 600 εκατομμύρια θα στηρίξουν στοχευμένα τις ανάγκες των νοικοκυριών για αγορές σε βασικά αγαθά. Και από πού έρχονται τα χρήματα; Έρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των δύο μεγάλων διυλιστηρίων μας» σημείωσε.
Σκληρό ροκ
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και όχι μόνο είναι σφοδρή με τη μία πλευρά να προσπαθεί να αποδομεί τα επιχειρήματα της άλλης. Από τη ΝΔ θέλουν να σπρώξουν την Κουμουνδούρου αποκλειστικά στη δική της εκλογική βάση και να κρατήσουν για τον εαυτό τους τη δυνατότητα να μιλούν σε ευρύτερα ακροατήρια με συγκεκριμένο σχέδιο.
Ενδεικτική η φράση του πρωθυπουργού από τον Βορρά χθες το βράδυ: «Οι αντίπαλοί μας έχουν επιδιώξει να περιχαρακωθούν πίσω από τους δικούς τους οπαδούς, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να διεκδικούν καινούργιους, μάλλον αρκούνται στο να προσβλέπουν στην καλύτερη περίπτωση να πλησιάσουν το εκλογικό τους ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Επιδιώκουν ουσιαστικά μια δεύτερη φορά στη συμφορά».