Με ατζέντα υποκλοπών βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο ο Νίκος Ανδρουλάκης, με στόχο να αναδείξει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συνεδρίαση που διεξάγεται το μεσημέρι της Τετάρτης είναι η τρίτη κατά σειρά θεματική συζήτηση και φέρει τον τίτλο «Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου».
Η πρωτοβουλία ανήκει στην ευρωομάδα των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, οι οποίοι με προτροπή του Ανδρουλάκη «σηκώνουν» εκ νέου το θέμα. Η συζήτηση έρχεται περίπου ένα δεκαπενθήμερο πριν την συνεδρίαση της PEGA για τις παρακολουθήσεις, στις οποίες έχουν κληθεί να καταθέσουν ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, αλλά και ο επικεφαλής της ΑΠΔΠΧ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, με αντικείμενο τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα.
Με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, σε μια συζήτηση στην οποία υπήρξε κινητήριος μοχλός για να γίνει, ο Ανδρουλάκης επιτίθεται στην πλευρά της ΝΔ για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση, αλλά και την ευρύτερη κυβερνητική διαχείριση, η οποία για την Χαριλάου Τρικούπη κρύβει απόπειρα συγκάλυψης.
Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι τώρα διατείνεται πως έχει λειτουργήσει «απολύτως θεσμικά» για τις υποκλοπές, σύμφωνα με πληροφορίες θα καταφερθεί σε υψηλούς τόνους απέναντι στη κυβέρνηση, καταγγέλλοντας την νοοτροπία διακυβέρνησης. Παράλληλα, συζήτηση (στην οποία αναμένεται επίσης να παρέμβουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Αρβανίτης) είναι από μόνη της μια έμμεση απάντηση σε όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί «εκβιαζόμενου» προέδρου του ΠΑΣΟΚ -υπονοούμενα που δεν άφησαν καλές εντυπώσεις στο κεντροαριστερό ακροατήριο και επιχείρησε να διασκεδάσει με την συνέντευξή του στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ίδια συζήτηση είχε αποτελέσει αφορμή αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης την ημέρα που οι ηγεσίες τους βρέθηκαν στην συνεδρίαση των ηγετών του PES, στις Βρυξέλλες -στην δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ανέφερε την συνεδρίαση του ΕΚ για την Ελλάδα, δεν επισήμανε πως αυτή λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γεγονός που σχολιάστηκε επισήμως από την Χαριλάου Τρικούπη μέσω του εκπροσώπου τύπου, Δημήτρη Μάντζου.
«Δεν υπάρχει αίτημα μη άρσης ασυλίας»
Παράλληλα, ωστόσο, το βήμα του Στρασβούργου θα γίνει το φόντο του Ανδρουλάκη και για άλλες απαντήσεις -κυρίως για την μιντιακή φημολογία των τελευταίων ημερών περί μεγάλης αποκάλυψης που τον αφορά, με την Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για «ψεκασμένες και επικίνδυνες διαρροές βουτηγμένες στην λάσπη». Ο τόνος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός και με τα όσα ακούγονται περί αιτήματος του ευρωβουλευτή να μην αρθεί η ασυλία του, τα οποία, εξηγούν επιτελικά στελέχη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν τι πραγματικά έχει συμβεί.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ανδρουλάκης «σήκωσε» και πάλι το θέμα των υποκλοπών, πραγματοποιώντας συνέντευξη τύπου με τον Νίκο Αλιβιζάτο και την νομική ομάδα που χειρίστηκε την δική του υπόθεση παρακολούθησης. Εκεί προανήγγειλε δύο επιπλέον βήματα που θα έπαιρνε: το πρώτο ήταν να προσφύγει στο ΕΔΑΔ και το δεύτερο ήταν το αίτημα προς την αρμόδια νομική επιτροπή του ΕΚ (JURI) για να αποφανθεί αν η παρακολούθησή του το 2021 από την ΕΥΠ ήταν παράνομη, με δεδομένο το πλαίσιο της ασυλίας του -ζήτησε, επί της ουσίας, την νομική άποψη της JURI για το αν η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έδρασε νόμιμα ή παράνομα στην περίπτωσή του. Το αίτημα μεταβιβάστηκε στην αρμόδια επιτροπή από την πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, την ίδια μέρα, και αναμένεται να εξεταστεί σύντομα, το πιο πιθανό εντός δεκαπενθημέρου -θα προηγηθεί ακρόαση στην οποία θα δώσει το παρών ο ίδιος ο Ανδρουλάκης.