Η γη έπαψε να τρέμει και η Τουρκία μετρά τις πληγές της.
Περισσότεροι από 41.000 νεκροί και απροσμέτρητοι άστεγοι καθιστούν το διεθνές ενδιαφέρον για το πολιτικό κόστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το οικονομικό τίμημα της γειτονικής χώρας σχεδόν φαιδρό.
Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, γι’ αυτό και η τραγωδία θα έχει πολλές συνέχειες.
Αν τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιωθούν από τη διπλή ισχυρότατη σεισμική δόνηση που έπληξε εξίσου τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία θα επηρεαστούν 26 εκατομμύρια άτομα.
Τεράστια ανθρωπιστική κρίση
Η παγκόσμια κοινότητα δηλώνει παρούσα, αλλά οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές, από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που ορθώνεται μπροστά της.
Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν έξω, ευάλωτοι στον χειμώνα που έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, χωρίς νερό για να πλυθούν ή τουαλέτες για τις βασικές τους ανάγκες.
Η πρώτη απειλή έρχεται από τις πληγές της καταστροφής που φέρουν πάνω στα σώματα τους.
Τα σπασμένα άκρα, τα σκισίματα του δέρματος, οι μελανιές, όλα τους μπορούν να μολυνθούν από το χώμα και τα συντρίμμια και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς, σηψαιμία, τέτανο και επιπλέον εκατοντάδες θανάτους.
Η αφυδάτωση και υποθερμία επισπεύδουν το κακό τέλος.
Οι μεγάλες προκλήσεις
Οι μεγάλοι σεισμοί, όπως έχει δείξει η ιστορία, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι η χολέρα, η ιλαρά, οι ασθένειες του αναπνευστικού, οι υδατογενείς και τροφιμογενείς λοιμώξεις και μην ξεχνιόμαστε ο Covid.
Στην Αϊτή το 2010 μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ τριπλασιάστηκε ο αριθμός των περιστατικών φυματίωσης μεταξύ των ατόμων που διέμεναν σε καταυλισμούς σεισμόπληκτων.
Τα ίδια στοιχεία βεβαιώνουν ότι πενταπλασιάστηκε ανάμεσα στους κατοίκους των φτωχογειτονιών, όπως είναι οι περιοχές των ξένων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Χριστιανών και άλλων που ισοπεδώθηκαν στην Τουρκία και τα εδάφη που ελέγχει η αντιπολίτευση των ισλαμιστικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικών Ζητημάτων (OCHA) και στις δύο χώρες αναμένεται επιδημία χολέρας και ηπατίτιδας Α.
Ηπατίτιδα και πυρετός της κοιλάδας
Η ηπατίτιδα Α και Ε είχε καταγραφεί σε ανησυχητικά ποσοστά μεταξύ των παιδιών που ζούσαν στους καταυλισμούς και μετά τον προηγούμενο καταστροφικό σεισμό, που έπληξε το Ιζμίτ της Τουρκίας το 1999.
Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί ότι μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νόρθριτζ της Καλιφόρνια το 1994 καταγράφηκε μέχρι και επιδημία του πυρετού της κοιλάδας, που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης από το χώμα που περιέχει τον συγκεκριμένο μύκητα, τι μπορεί να περιμένει τα 7 εκατομμύρια παιδιά, που σύμφωνα με τη Unicef, επλήγησαν σε Τουρκία και Συρία;
Δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους το δικό τους δράμα θα ζουν όσοι μεταξύ των επιζώντων αντιμετώπιζαν από πριν χρόνια προβλήματα υγείας όπως καρκίνους, διαβήτη ή καρδιακές ασθένειες.
Πως θα θεραπευτούν αυτοί οι άνθρωποι στις δύο χώρες;
Το ψυχολογικό κόστος
Ακόμα κι αν τα οικονομικά αντανακλαστικά της Τουρκίας, που εκτιμάται ότι θα πληρώσει τελικό λογαριασμό της τάξεως των 80 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι καλύτερα και η βοήθεια εγχώρια ή ξένη προσφερθεί έγκαιρα, στη Συρία αυτό το στοίχημα είναι ήδη χαμένο.
Σε ένα κόσμο που δεν έχει ακόμα ξεπεράσει το ψυχολογικό κόστος του Covid θα προστεθούν και οι ψυχικές ασθένειες, που θα πυροδοτήσει η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αιώνα στη γειτονική χώρα.
Κι αν για κάποιους αυτό φαντάζει τελευταίο ή αμελητέο, ας κρατήσουν στο νου τους ότι σχεδόν μια δεκαετία πίσω το κόστος των ψυχικών παθήσεων στην Ευρώπη αντιπροσώπευε το 4.1 του ΑΕΠ δηλαδή 600δισ. ευρώ.
Είναι μια τραγωδία σε συνέχειες, χωρίς ευκρινές τέλος.