Συνεδριάσεις τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, εισηγήσεις του προέδρου και των τακτικών μελών, θέματα ημερήσιας διάταξης, αποφάσεις: αυτή είναι η λειτουργία ενός τυπικού Δημοτικού Συμβουλίου, με τη μόνη διαφορά ότι στα δημοτικά… έδρανα κάθονται νέοι.
Τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων είναι ένας θεσμός που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, έπειτα από εισήγηση του ΟΠΑΝ, ενέκρινε τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η γενιά που μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης, που ίσως αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την πολιτική και την ενασχόληση με τα κοινά, να ενεργοποιηθεί, να αναδείξει ζητήματα που την αφορούν και να βοηθήσει κι εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για τη νεολαία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται την άποψη, την όρεξη και την αισιοδοξία των νέων. Είμαι βέβαιος ότι οι νέες και οι νέοι του Πειραιά θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους και θα είμαστε κοντά τους, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το εγχείρημα αυτό στην πόλη μας» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Πειραιά, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν νέοι και νέες ηλικίας 15-30 ετών, κάτοικοι του δήμου, συμπεριλαμβανομένων, δε, και φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα λειτουργεί Επιτροπή πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος αλλά και Επιτροπή προώθησης και εξωτερικών σχέσεων.
Πρωταγωνιστές
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ, Ιωσήφ Βουράκης, η δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων από τον ΟΠΑΝ γεννήθηκε από την ανάγκη των νέων της πόλης μας να εκφραστούν, να μιλήσουν, να δημιουργήσουν, ακόμα και να διαμαρτυρηθούν. «Οι νέοι του Πειραιά γίνονται πρωταγωνιστές και αναλαμβάνουν έναν πολύ σοβαρό ρόλο, να μεταφέρουν τον παλμό της γειτονιάς τους, του σχολείου τους, της παρέας τους, του πανεπιστημίου στον ΟΠΑΝ και από εκεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης».
Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων ιδρύθηκε το 2018 στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν μόλις οκτώ Συμβούλια, μεταξύ αυτών στα Τρίκαλα, την Κομοτηνή, την Καβάλα και τη Λάρισα.
Οπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης, Μάκης Μπαρμπούνης, το Συμβούλιο ξεκίνησε ως μια δομή νεανικής ενεργοποίησης, με θεσμικό χαρακτήρα για τους νέους 16 έως 30 ετών. «Εχει 47 τακτικά μέλη, λειτουργεί όπως ακριβώς ένα κανονικό Δημοτικό Συμβούλιο και συνεδριάζει μία φορά τον μήνα» σημειώνει.
«Η με κάθε τρόπο ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα κοινά πρέπει να είναι στόχος κάθε πολιτικού συστήματος, κάθε βαθμίδας της Πολιτείας. Η ανανέωση, η οπτική των νέων, οι δικές τους αγωνίες και προτάσεις αναζωογονούν την πολιτική και γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα σε αυτήν και τους πολίτες. Γίνεται σοβαρή και συστηματική δουλειά. Κερδίζουν σίγουρα οι νέοι, κερδίζουμε και εμείς» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.