«Οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε τις παροχές της κυβέρνησης «κινήσεις πανικού» πριν τις εκλογές.
«Αναρωτιέμαι αν λέγανε τα ίδια οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, όταν στηρίξαμε την κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ή αν τα λέγανε πριν από κάποιους μήνες, όταν στηρίζαμε – παραδείγματος χάρη – τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με σημαντικές επιδοτήσεις, για να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Και προσέθεσε: «Οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε τώρα είναι απαραίτητες, για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από μένα οποιαδήποτε τέτοια λογική! Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά.
»Είναι κινήσεις και δαπάνες, οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».
«Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας»
Ως προς τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι παροχές της κυβέρνησης έχουν ήδη απορροφηθεί από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, υπογράμμισε:
«Οι ενισχύσεις που δίνουμε, δίνονται ακριβώς επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εισαγόμενο πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό δεν τον προκαλέσαμε εμείς. Και όλες οι χώρες σήμερα φροντίζουν με κάποιο τρόπο να ενισχύσουν τις κοινωνίες τους, και ειδικά τους πιο αδύναμους.
»Θέλω να τονίσω το κοινωνικό πρόσημο των παρεμβάσεών μας, ότι στηρίζουμε πραγματικά τους πιο αδύναμους. Και ναι, υπάρχουν και σήμερα συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις που, λόγω της προσωπικής διαφοράς, δεν είδαν καμία αύξηση. Δεν πρέπει να τους στηρίξουμε; Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τονίζω πάντα.
»Η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμώ ότι θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.
»Είδατε ότι σήμερα μπήκαν και σημαντικά πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ. Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Όσο μπορούμε, ελέγχουμε την αγορά.
»Και κινήσεις όπως το ‘Καλάθι του νοικοκυριού’ πιστεύω ότι έχουν βοηθήσει, στο μέτρο του εφικτού, στο να συγκρατηθούν οι τιμές και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα μεταξύ των τιμών.
»Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση ή ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι: Προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται.
«Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης πριν τις εκλογές»
Για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις που κάναμε, με βάση τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, έχουμε περίπου εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα.
»Δεν θα υπάρξει άλλο πλαίσιο, άλλο πακέτο στήριξης. Γιατί το κάνουμε τώρα; Γιατί τώρα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
»Τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο μέτωπο της ανάπτυξης και τα αυξημένα έσοδα, στη δική μας περίπτωση, συνδέονται με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται και όχι με αυξημένους φόρους, καθώς οι φόροι έχουν μειωθεί οριζόντια – και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται σε αυτή την κυβέρνηση.
»Και όταν η οικονομία μας μπορεί και υπεραποδίδει, θεωρώ ότι είναι χρέος μου – και χρέος ενός πρωθυπουργού, που εκφράζει μια μεγάλη λαϊκή παράταξη – να στηρίζει πρωτίστως τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη».
«Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για πλειστηριασμούς»
Για τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όλο το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και «είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική».
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει» και πως οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τα funds και τις τράπεζες.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είπε πως δεν το βλέπει και σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα και πως το πλαίσιο είναι ίδιο.
«Πλειστηριασμοί βέβαια και γίνονταν και γίνονται, και αφορούν περιπτώσεις όπου δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία.
»Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να ισχυρίζονται ότι 25.000 πλειστηριασμοί είναι πολλοί ή λίγοι, όταν κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι δήθεν κάνει πλειστηριασμούς τους οποίους νομοθέτησε η προηγούμενη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.